Апеляційний суд Києва частково задовольнив клопотання адвокатів обвинуваченого у вбивстві Георгія Гонгадзе Миколи Протасова та Генпрокуратури щодо закритого режиму слухання справи.

Як повідомила голова колегії суддів Ірина Григор’єва, згідно зі ст. 20 Кримінально-процесуального кодексу журналісти не можуть бути присутні на засіданні під час допиту підсудних та свідків, які можуть давати інформацію, що становить державну таємницю, а також при дослідженні деяких матеріалів справи, де може бути така інформація.

Також колегія суддів заборонила фото- та відеозйомку судового процесу, оскільки, за словами суддів, це порушує права учасників процесу, і зйомка має проводитися лише за їхньої згоди.

Водночас суд зобов’язався інформувати журналістів про хід судового процесу.

Суддя зазначила, що особу, яка розголосить інформацію, що належить до державної таємниці, а також прізвища свідків, які проводили оперативно-розшукову діяльність, чекає кримінальна відповідальність.

Водночас адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур заявив, що він збирається подати клопотання про виклик до суду деяких високопосадавців у якості свідків, прізвища яких він не назвав.

Також він повідомив, що за його інформацією проти нього готується провокація. "Після засідання 9 січня мене дружньо повідомили, що проти мене готується провокація з метою усунення мене з розгляду справи", - сказав він.

Як відомо, слухання справи було розпочато спочатку у зв'язку з присутністю у залі запасного складу народних засідателів.

Станом на пів на другу в судовому засіданні по справі було оголошено перерву.

Раніше адвокат Протасова подав клопотання про те, що той "хворобливо реагує на відеозапис та намагання представників ЗМІ отримати інтерв’ю". "У нього погіршується стан здоров'я та підвищується артеріальний тиск", - зазначив адвокат.

"За таких обставин слухання справи може затягтись на невизначений термін і зашкодити всебічному та об’єктивному розгляду справи", - додав він.

Після цього представник прокуратури Шилов подав клопотання про переведення розгляду з відкритого режиму в закритий, оскільки, за його словами, через присутність ЗМІ може бути "порушена процедура допиту свідків, а також розголошені відомості, що становлять державну таємницю".

Шилов повідомив, що подав відповідний запит на ім'я міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, де вказав перелік свідків, чиї імена не можуть бути розголошені.

Однак Федур не вбачає законних підстав для вилучення з зали преси. При цьому він наголосив, що серед прочитаних ним матеріалів справи на жодному документі немає грифу "таємно".

"Для тих, хто хоче закрити процес, повідомляю, що їм це не вдасться. Від наступного судового засідання я сам принесу із собою відеокамеру й закон мені це не забороняє", - сказав Федур.

Він також висловив здивування, чому секретність свідків визначає МВС, а не СБУ.

Українська правда


ІА "Вголос": НОВИНИ