Як повідомляє Інформаційний ресурс УГКЦ, звістку про щораз частіші погроми ромів, які виникають у різних областях України, у Церкві сприйняли із великою тривогою й обуренням.

«Від імені Української Греко-Католицької Церкви рішуче засуджуємо такі вчинки. Такого типу дії, ким би вони не були вчинені та якими б гаслами ці злочинці себе не прикривали, негідні європейського народу, дискредитують незалежну Українську державу, а відтак є справою, що йде на користь ворогам України», – йдеться у заяві УГКЦ.

Як наголошується у заяві, кожен мешканець нашої країни, незалежно від своєї національної, етнічної, релігійної належності, повинен почувати себе гідним і повноцінним громадянином своєї держави, а державна влада повинна захищати його права та свободи, найперше – право на життя, здоров'я і вільний розвиток.

В УГКЦ закликали державні органи прозоро й неупереджено провести слідчі дії, щоби встановити імена злочинців, які повинні в межах чинного законодавства бути покарані.

«Закликаємо громадян України рішучо протиставитися такого типу поведінці, яка не має нічого спільного ані з християнськими, ані з загальнолюдськими правилами та нормами.

Господь наш Ісус Христос нас навчає: «Люби ближнього свого, як самого себе» (Мт. 22, 39) і, відтак, на прикладі притчі про милосердного самарянина пояснює, що цим ближнім є той, хто потребує милосердя. У цьому важливому й вирішальному періоді нашої історії саме Божий закон нехай буде фундаментом будівництва нашого спільного дому – вільної незалежної України!», – закликали у заяві.

Нагадаємо, у ніч на 24 червня у лісовому масиві на околиці Львова група невідомих у масках напала на циганський табір. Через напад одна особа загинула, ще четверо травмовані.

Патрульна поліція Львівської області затримала сімох осіб, причетних до нападу на ромів у Львові. Передбачається, що всі вони є членами організації неонацистів «Твереза і зла молодь».

Згодом стало відомо, що за причетність до нападу затримали 10 школярів – п'ятьох учнів школи №83, чотирьох учнів школи №36 та одного учня школи №34.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак сьогодні заявив, що кривавий напад на циганський табір у Львові могла організувати РФ.

В Ужгороді розпочалась акція на підтримку ромів, які постраждали внаслідок нападу у Львові в ніч на 24 червня.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ