29-31 березня відбулись зустрічі лідера Соціалістичної партії України Олександра Мороза з послом США Джоном Гербстом, послом Російської Федерації Віктором Чєрномирдіним і послом Французької республіки Жан-Полем Везіаном.

Як повідомили ForUm’у у прес-службі СПУ, темою обговорення були підсумки виборів до Верховної Ради України, АР Крим, місцеві ради. Зокрема, дипломатів цікавило питання формування правлячої коаліції. Олександр Мороз відмітив, що в інтересах держави необхідно вирішити це питання як можна скоріше, оскільки вже сьогодні загострились серйозні проблеми економічного та соціального характеру, які негативно відбиваються на достатку мільйонів українців.

Одночасно, сформована коаліція, на думку Олександра Мороза, повинна зняти штучно створену (нав’язану) проблему «розколу» України на Схід і Захід. Враховуючи той факт, що більшість населення все таки вибрало демократичний шлях розвитку, формат коаліції повинен бути відповідним. Тому сьогодні розглядається можливість об’єднання БЮТ, НСНУ і СПУ по всій вертикалі (як у Верховній Раді, так і в 20 регіонах України, де ці сили одержали перемогу). Протягом двох місяців ці політичні сили напрацювали принципи співробітництва, виклавши їх у Меморандумі, де "чітко виписані всі сучасні обов’язки життєво важливих для України проблем". Цей варіант підтримала і політрада СПУ. При цьому Олександр Мороз підкреслив, що СПУ виступає за гласність і відкритість переговорів про формування коаліції.

На питання: чи реальна участь представників Партії Регіонів у владі як сили, що одержала підтримку більш як 30 відсотків виборців, Олександр Мороз відповів: «В цьому випадку можливе розширення коаліції до чотирьох політичних сил ( БЮТ, СПУ, НСНУ і ПР) чи визначена квота посад у виконавчій і законодавчій владі для ПР, що більш оптимально для можливості знайти компроміс між НСНУ і БЮТ. Але на першому місті, я підкреслюю, повинні стояти інтереси виборців, їх воля».

Дипломати також цікавились наскільки велика вірогідність розпуску нового складу Верховної Ради. На це Олександр Мороз сказав наступне: «Це був би дуже жорсткий і думаю помилковий крок. Розпуск парламенту - не в інтересах держави. Вибори показали, що сьогодні виборці і без того не поважають владу. Не можна ускладнювати ситуацію. Результати можуть бути плачевні для всіх».

У закінченні бесіди посли висловили надію, що саме Соціалістична партія України зіграє важливу консолідуючу роль у реалізації демократичного направлення розвитку держави.

«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ