Він висловив сподівання, що це стане основою для укладання широкої угоди, яка задовольнить усі сторони, передає Укрінформ.

«Сьогодні Сполучені Штати разом з нашими союзниками і партнерами досягли історичного розуміння з Іраном, яке в разі повного виконання запобігатиме отримання ним (Іраном. - Ред.) ядерної зброї», - заявив президент США під час виступу в Білому домі, характеризуючи підсумок переговорів у Лозанні.

«Якщо ця концепція призведе до укладання остаточної всеосяжної угоди, це зробить нашу країну, наших союзників і наш світ більш безпечним», - заявив Обама, додавши, що вважає досягнуту угоду «гарною» й такою, що відповідає основним цілям Заходу.

Президент США заявив, що готовий до «поетапного послаблення санкцій» проти Ірану, додавши, що в разі порушень домовленостей ці обмеження можна буде повернути.

Впродовж минулого тижня в Лозанні, Швейцарія, тривали переговори щодо досягнення принципових домовленостей про обмеження ядерної програми Ірану в обмін на послаблення санкцій. Переговорний процес був більш складним, ніж очікували сторони, через що його довелося продовжувати на кілька незапланованих днів.

Іран і «шістка» міжнародних посередників заклали основи майбутнього всеосяжного плану з врегулювання іранської ядерної проблеми, заявила в четвер глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

Зокрема, «шістка» і Іран домовилися, що дві третини іранських потужностей зі збагачення урану будуть припинені протягом 10 років. Крім того, Іран зобов'язується поставити всі свої програми зі збагачення урану під міжнародний контроль на термін у 25 років. «Шістка» та Іран мають намір завершити підготовку угоди щодо ядерної програми до 30 червня. При цьому ЄС припинить санкції проти Ірану при виконанні ним досягнутих домовленостей.

Нагадаємо, у липні США розморозили активи Ірану на час розробки угоди про гарантії безпеки ядерної програми Тегерана. 

ІА "Вголос": НОВИНИ