Про це під час спільної прес-конференції в суботу, 27 січня, у Варшаві з главою МЗС Польщі Яцеком Чапутовичем заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон, повідомляє Onet.pl. 

«Польща та США разом виступають проти «Північного потоку-2», який підриває загальну безпеку та енергетичну стабільність Європи, надаючи Росії ще один інструмент для політизації енергетичного сектора», - йдеться в повідомленні.

Тіллерсон наголосив, що несприйняття проекту «Північний потік-2» витікає зі спільного стратегічного інтересу.

«Ми твердо переконані в тому, що Польща, яка має в своєму розпорядженні ресурси разом з усією Європою для диверсифікації своїх енергетичних ресурсів, дуже важлива для довгострокової безпеки Європи. Саме тому ми підтримуємо ініціативи зі створення інтерконекторів для досягнення цієї мети», - зауважив він.

Як відомо, проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що «Північний потік-2» збільшить залежність ЄС від «Газпрому», який вже постачає близько третини об’ємів газі в ЄС.

Німеччина, головний бенефіціар проекту, підтримує «Північний потік-2» з економічних міркувань, заявивши, що він додасть ресурсів на ринок і знизить ціни. В грудні влада німецької федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія схвалила будівництво газопроводу «Північний потік-2».

ІА "Вголос": НОВИНИ