В Катарі офіційні представники США і угрупування «Талібан» відновили переговори, які повинні допомогти припинити 17-річну війну в Афганістані.

Як повідомляє Reuters, спецпредставник США з питань миру в Афганістані Залмай Халілзад провів зустріч з політичним керівником талібів муллою Абдул Гані Бардар, який очолює делегацію ісламістів.

Представник «Талібана» Забіхулла Муджахід заявив, що між сторонами був проведений обмін думками щодо ключових аспектів мирної угоди в афганському питанні.

«Вкрай важливо, щоб два ключових пункти порядку денного – повний вивід іноземних військ з Афганістану та запобігання заподіяння шкоди Афганістану – були завершені», – повідомив Муджахід.

Він додав, що це зможе відкрити шлях для вирішення інших аспектів проблеми і вони зможуть вступати в інші теми для після вирішення цього питання.

Сполучені Штати утримують в Афганістані близько 14 тисяч військовослужбовців, що є частиною місії під проводом НАТО, відомої як Рішуча підтримка, тобто підготовка та надання допомоги силам безпеки афганського уряду в їх боротьбі проти бойовиків талібів та екстремістських груп, таких як Ісламська держава та Аль-Каїда.

Інтенсивні бойові дії все ще тривають по всій країні, і поки таліби ведуть переговори, вони тепер контролюють і мають вплив на більшу територію, ніж у будь-який момент з 2001 року.

Як повідомлялося, в березні 2019 року сенатори Республіканської партії Ренд Пол і демократ Том Юдалл підготували законопроект, метою якого є "покласти край війні в Афганістані".

ІА "Вголос": НОВИНИ