Білий дім думає про заборону імпорту в США російської сирої нафти, щоб покарати Кремль за його вторгнення до України.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Економічна правда.

За словами людей, знайомих з цим питанням, в адміністрації та з представниками нафтогазової галузі США ведуться перемовини про вплив такого кроку на американських споживачів та глобальні постачання.

Представник Білого дому заявив, що рішення ще не ухвалене.

За даними Управління енергетичної інформації США, російська нафта становила лише близько 3% усіх постачань сирої нафти, що надійшли до США у 2021 році.

З урахуванням інших нафтопродуктів, таких як неочищений мазут, який можна використовувати для виробництва бензину та дизельного пального, на Росію припадало близько 8% імпорту нафти у 2021 році, хоча в останні місяці ці поставки знижуються.

Білий дім оцінює: цей крок справді завдасть збитків російській економіці чи нафта просто піде на інші ринки та підніме ціни на бензин у США?

Ембарго на російську нафту буде досить сильною відповіддю на російську агресію в Україні, оскільки левову частку російського бюджету складають саме доходи від експорту енергоносіїв. Але такий крок матиме і серйозні наслідки для усієї світової економіки.

Сенатор Крім Кунс коментуючи таке можливе рішення заявив, що ціни на паливо зростуть по всій планеті. Проте, він наголосив, що це - «ціна свободи».

У 2021 році США купили російської нафти на 17 млрд дол (половину – напряму, половину – через треті країни). Весь російський нафтовий експорт за рік становив 110 млрд дол.

Нагадаємо, нафтопереробна компанія Shell оголосила про намір поетапно відмовитися від усіх російських вуглеводнів, включаючи нафту, нафтопродукти, газ та скраплений природний газ.

До слова, British Petroleum також припинить укладання нових угод на покупку нафти та газу з Росії.

Зазначається також, що BP виходить зі свого пакету акцій російської «Роснафти», якими вона володіла від 2013 року — ці акції складали 19,75%.

Мало того, правління British Petroleum ухвалило рішення виділити Україні, яка страждає від російської агресії, гуманітарної допомоги на суму 20 мільйонів доларів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ