Сполучені Штати висловили обурення у зв'язку з таємним рішенням російського суду, який визнав громадянина США Пола Вілана винним у шпигунстві, та виступили з вимогою негайного звільнення чоловіка. Московський міський суд призначив покарання американцю Полу Вілану у вигляді ув‘язнення на 16 років у колонії суворого режиму.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США, оприлюдненій у понеділок.

«Сполучені Штати обурені сьогоднішнім рішенням російського суду визнати громадянина США Пола Вілана винним після таємного судового розгляду з використанням секретних доказів і без створення належних умов для свідків захисту», - наголосили в американському відомстві.

У цьому зв'язку в Держдепі висловили «серйозну стурбованість тим, що пан Вілан був позбавлений гарантій справедливого судового розгляду, які Росія зобов'язана надати йому відповідно до своїх міжнародних зобов'язань у сфері прав людини».

Як підкреслили в Вашингтоні, Пол Вілан піддається «жахливому поводженню» з боку російської влади.

«Росія не забезпечила пану Вілану справедливого судового розгляду в незалежному та неупередженому суді. Під час його утримання під вартою влада РФ піддавала його життя ризику, ігноруючи захворювання, яким він давно страждає, й безсовісно утримувала його в ізоляції від рідних і близьких. Ми вимагаємо негайного звільнення Пола Вілана», - заявили в Державному департаменті США.

Посол США в Росії Джон Саллівен, який був присутній під час судового засідання, заявив, що розчарований вироком і буде домагатись звільнення Вілана.

«Цей таємний суд було вчинено із зухвалим порушенням прав людини та міжнародних правових норм», - цитує заяву Саллівена посольство США в Росії.

Як повідомлялося, 48-річний Пол Вілан з передмістя Детройта, штат Мічиган, вилетів до Москви 22 грудня. Його запросив на весілля один, теж колишній військовий, який одружився з росіянкою. Але на церемонію 28 грудня Вілан не прийшов. Як виявилося пізніше, в цей день він був заарештований за звинуваченням у шпигунстві.

Як повідомлялося, ФСБ Росії заявила про затримання у Москві громадянина США при проведенні "шпигунської акції".

Сам Вілан під час так званих судових процесів не визнав своєї вини та заявляв про погрози з боку слідчих. Крім того, він неодноразово скаржився, що не мав доступу до душу протягом кількох тижнів, не мав доступу до лікарів.

Офіційний Вашингтон послідовно вимагає від Москви звільнення громадянина США.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ