У Держдеті США заявили, що проти Росії запровадять додаткові санкції, оскільки Москва не надала обґрунтованих гарантій, що не буде використовувати хімічну зброю після застосування нервово-паралітичного реагенту проти колишнього російського шпигуна Сергєя Скрипаля в Англії.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Reuters.

Держдепартамент у серпні погрожував Росії додатковими санкціями після 90 днів, якщо вона не доведе, що надалі буде дотримуватися умов закону США про хімічну та бактеріологічну зброю 1991 року.

Згідно зі законом, Росія мала припинити використання речовини «Новачок», яку застосували при отруєнні Скрипаля та його доньки Юлії в березні, та зобов'язатися не використовувати хімічну зброю проти власних громадян, а також дозволяти перевірки на місцях таким організаціям, як Організація Об'єднаних Націй.

«Сьогодні департамент поінформував Конгрес, що ми не можемо підтвердити, що Російська Федерація дотримується умов», — сказала прес-секретар Держдепартаменту США Гізер Ноєрт.

Європейські країни та США вигнали після атаки понад 100 російських дипломатів. Москва не раз заперечувала будь-яку свою причетність до нападу.

Як відомо, 27 серпня Вашингтон ввів у дію перший пакет американських санкцій проти Росії, впроваджених через хімічну атаку у Великій Британії.

Анонс першої порції санкцій призвів до падіння рубля до дворічного мінімуму. На першому етапі під заборону потрапив експорт технологій, які можуть використовувати у військових цілях. А вже у листопаді може бути запроваджений другий, «драконівський» пакет санкцій, заявляли у Держдепартамент.

Зовнішньополітичне відомство не уточнило, коли будуть запроваджені наступні партії санкцій проти Росії. У російського й американського президентів Владіміра Путіна та Дональда Трампа, ймовірно, буде коротка зустріч у Парижі 11 листопада.

ІА "Вголос": НОВИНИ