Законопроект S. 3336 під назвою «Про посилення НАТО, боротьби з міжнародною кіберзлочинністю та накладення додаткових санкцій на Російську Федерацію« опублікований на сайті Конгресу, передає ЄП.

Сенатори Ліндсі Грем, Боб Менендес, Кору Гарднер, Бен Кардін, Джон Маккейн і Джин Шахін пропонують запровадити санкції проти російських держбанків і нових випусків держборгу РФ.

У разі прийняття відповідного закону резидентам США буде заборонено брати участь в операціях з новим держборгом РФ, випущеним через 180 днів після вступу закону в силу. Заборона буде поширюватися на всі держоблігації, а також похідні фінансові інструменти з терміном обігу понад 14 днів.

Сенатори пропонують ввести заборону на операції і заморозити власність у США «одного або кількох фінансових інститутів», зокрема російських банків ВЭБ, Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк и Промсвязьбанк, а також Банк Москви.

Російські держбанки перебувають під секторальними санкціями з 2014 року, але ці санкції забороняють тільки залучення нового боргового та акціонерного фінансування в США. Нові пропозиції сенаторів передбачають неможливість для перерахованих банків стандартних доларових розрахунків через кореспондентські рахунки в банках США.

Також передбачається внесення поправок, які посилять контроль за структурою власності у випадку придбання нерухомості в США. Американські страховики, які спеціалізуються на титульному страхуванні, повинні будуть передавати інформацію про бенефіціарів компаній, які купують дорогу житлову нерухомість у країні.

Нагадаємо, США оголосили про запровадження нових санкцій проти РФ, переконавшись у тому, що Москва несе відповідальність за атаку нервово-паралітичним агентом у Великій Британії.

Санкції обіцяли впровадити двома етапами. Перший набуде чинності вже 22 серпня, а другий зреалізують у випадку, якщо Москва не виконає американських вимог щодо біологічної та хімічної зброї.

Відразу після появи у ЗМІ інформації про запровадження можливих санкцій російський рубль рекордно обвалився. Згодом прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що вважатиме впровадження цих санкцій «війною», але при тому наголосив, що Росії вони «не страшні».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ