Як передає УНІАН, про це під час міжнародного круглого столу в Києві повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Ми співпрацюємо ще у справі Лазаренка. Тут доречно звернути увагу, скільки часу слухається ця справа, яка елементарно отримує інформацію про рух коштів по всьому світі? Колеги, сім років, - заявив він. - Ми сподіваємося, що цього року ми нарешті вийдемо на фінал, і Україна має запевнення відповідних служб США у тому, що вона може розраховувати на більшу частину, як мінімум, більшу частину, ймовірно , конфіскованих коштів».

Як писав раніше «Вголос», ГПУ очікує завершення в США судового процесу над колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком до кінця 2017 року.

15 грудня заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що у Генпрокуратурі розраховують після рішення суду в США розпочати переговори про повернення 280 млн доларів, виведених Лазаренком з України.

Лазаренко очолював уряд України з червня 1996 року до липня 1997. Його заарештовано в США у лютому 1999 року з панамським паспортом. У в’язниці в очікуванні процесу екс-прем’єр провів близько чотирьох років.

У США екс-прем'єра України Павла Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 рр. У серпні 2006 року він був засуджений каліфорнійським судом до 9 років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини.

1 листопада 2012 року Павло Лазаренко, який провів в ув'язненні понад 10 років за фінансові махінації, вийшов з американської в'язниці Terminal Island на свободу.

Прокуратура звинувачувала Лазаренка у здирництві, шахрайстві, перевезенні викрадених авуарів і відмиванні в 1994-1999 роках 280 млн доларів. Також Лазаренко фігурує в оприлюднених навесні 2016 року матеріалах про власників великих офшорів, які грунтуються на даних «Панамського архіву» – збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ