Про це розповів «Обозревателю» перший заступник голови Спілки офіцерів України Євген Лупаков.

Він припустив, що «допомога буде надана матеріальними цінностями, перш за все, зброєю, а не грошима». «Це посилить бойові можливості наших Збройних Сил і прискорить їхню адаптацію до зброї НАТО, оскільки ми будемо вивчати і використовувати її», – переконаний Лупаков.

Він також зауважив, що сума в 350 мільйонів доларів – «досить істотна» і, якщо врахувати, що Україні буде надано не найновіше озброєння, на ці гроші можна отримати її «істотну кількість».

Лупаков наголосив: «летальна зброя це не тільки гармати і танки. Мова про те, що нам буде надано техніку, яка допоможе чітко визначати місце, звідки стріляють міномети, звідки стріляють «Гради» та інше. Фіксується момент залпу – і в той же момент в ту ж точку автоматично відправляється залп. Тепер ми зможемо давати адекватну відповідь противнику».

Він порівняв допомогу США Україні з допомогою, яку Сполучені Штати надавали Радянському Союзу в роки Другої світової війни. «Американські літаки, американські тральщики, американські «Студебекери», американська тушонка тощо. Якби не допомога США під час Другої світової війни, Радянський Союз ніколи б не переміг Німеччину. Все повторюється», сказав Лупаков.

Як раніше писав «Вголос», оборонний бюджет США на 2018 рік, який передбачає виділення $350 млн допомоги Україні у безпековій та оборонній сферах, санкціонує надання летальних озброєнь оборонного характеру. Зокрема, вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби, як радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії та берегової охорони.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ