Про це він сказав у своєму виступі на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у В'єтнамі, повідомляє ВВС.

Він заявив, що США готові працювати з країнами АПЕК, якщо вони «дотримуються справедливої взаємної торгівлі».

У межах свого турне країнами Азії Трамп вже пообіцяв виправити величезний торговий дисбаланс з Китаєм та Японією.

АТЕС об'єднує 21 економіку по обидва боки Тихого океану, яка відповідає приблизно 60% світового ВВП.

Після обрання президентом Дональд Трамп вивів США з Тихоокеанського партнерства, великої торговельної угоди з 12 країнами-членами АТЕС, стверджуючи, що це зашкодить економічним інтересам США.

Сума тогорічного зовнішньоторговельного обороту між США та Китаєм становила 648 млрд доларів, але торгівля спрямовувалась на користь Китаю, у той час США накопичували майже $310 млрд дефіциту.

Раніше Дональд Трамп звинуватив Китай у крадіжці американських робочих місць і погрожував називати його валютним маніпулятором, хоча потім він відійшов від такої риторики.

Під час державного візиту до Пекіна у четвер президент США сказав, що «не звинувачує Китай» у «використанні переваг» та що попереднє керівництво США відповідальне за «дуже несправедливі та однобічні» торговельні відносини з Китаєм.

У відповідь Китай заявив, що це дозволить ще більше знизити бар'єри для доступу до банківського, страхового та фінансового сектору та поступово зменшувати мито на автомобілі.

Президент Сі Цзіньпін обіцяв «здорові» та «збалансовані» економічні та торговельні відносини.

Також було оголошено про укладання угоди на суму $250 млрд, хоча незрозуміло, яка сума з цієї цифри стосується минулих угод або потенційних майбутніх угод. Водночас держсекретар США Рекс Тіллерсон повідомив журналістам, що сума угод є «дуже малою» з точки зору подолання торговельного дисбалансу.

Перед пекінськими переговорами, пан Трамп в Токіо розкритикував Японію, заявивши, що вона «вигравала» у торгівлі останніми десятиліттями.

Японський прем'єр-міністр Сіндзо Абе також виступить на саміті АТЕС. За даними Міністерства фінансів США, Японія отримала $69 млрд позитивного сальдо від торгівлі з США у 2016 році.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ