Американський стартап Built Robotics представив прототип безпілотного екскаватора. Це модифікований міні-навантажувач Bobcat, обладнаний камерами, лідаром і GPS-приймачем, які дозволяють йому працювати без оператора. Про це повідомляє N+1 з посиланням на Wired, – пише УНІАН.

Для підготовки майданчика для будівництва невеликих споруд спочатку необхідно розрівняти її або викопати поглиблення для створення фундаменту. Під час цієї процедури робітники можуть допускати помилки, наприклад, викопати поглиблення з нерівними межами або нерівномірною глибиною. Незважаючи на те, що багато великих автовиробників і технологічних компаній уже кілька років представляють прототипи безпілотних автомобілів, у будівельній та сільськогосподарській техніці таких розробок поки набагато менше.

Компанія Built Robotics вирішила виправити це, і представила прототип безпілотного екскаватора. Він не був розроблений «з нуля», в якості основи інженери компанії взяли міні-навантажувач компанії Bobcat. У нього встановили камеру, лідар, GPS-приймач, модуль бездротового зв'язку та інші пристрої. Як стверджують розробники, встановлений у екскаватор лідар відрізняється від використовуваних у безпілотних автомобілях тим, що розрахований на значно більші вібрації і удари, що важливо для будівельної техніки.

Крім орієнтування у просторі екскаватор використовує свої сенсори для відстеження наповненості ковша, а також для уникнення зіткнення з оточуючими людьми: в разі їх наближення робот тимчасово зупиняється. Також творці стверджують, що GPS-приймач у поєднанні зі спеціальним наземним передавачем, який встановлюється на будівельному майданчику, дозволяє екскаватору відстежувати своє місце розташування з точністю до сантиметра.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ