Про це йдеться у короткому коментарі Посольства США в Кишиневі, оприлюдненому на сторінці дипвідомства в Facebook, повідомляє Укрінформ.

«США вітає досягнуті домовленості в переговорному процесі щодо врегулювання Придністровського конфлікту, і виступають за всеосяжне й остаточне його вирішення. Вітаємо підписану напередодні угоду щодо доступу Придністровських транспортних засобів до міжнародного дорожньому руху, що принесе реальні позитивні результати для громадян по обидва боки Дністра», – йдеться в коментарі.

У дипломатичному відомстві закликали Кишинів і Тирасполь до практичної реалізації досягнутих восени 2017 року у Відні домовленостей.

Підкреслюється також, що всі домовленості повинні ґрунтуватися на принципах суверенітету і територіальної цілісності Молдови. США виступають за надання Придністровському регіону особливого статусу у складі єдиного молдавської держави в межах загальновизнаних міжнародним співтовариством кордонів.

Напередодні Кишинів і Тирасполь підписали Угоду про механізм участі транспортних засобів з Придністров'я в міжнародному дорожньому русі.

Згідно з підписаним документом, для участі у міжнародному дорожньому русі власники автотранспортних засобів з Придністров'я повинні будуть отримати нейтральні автомобільні номери та технічні паспорти. Процедура видачі таких номерів буде проводитися на території Придністров'я (у містах Рибниця і Бендери) у присутності представників ОБСЄ. Угодою передбачена видача нейтральних номерів тільки приватним автовласникам.

Слід зазначити, що з початку 2018 року Кишинів і Тирасполь реалізували три з п'яти угод, підписаних в листопаді 2017 року. Вони пов'язані з відкриттям моста через Дністер в районі сіл Гура-Бикулуй і Бичок, ініціюванням Молдовою процедури визнання дипломів про вищу освіту, виданих Придністровськими вузами і забезпеченням функціонування молдавських шкіл, що знаходяться на території Придністров'я.

Між сторонами було підписано угоду про безперешкодний доступ молдавських фермерів до своїх земельних угідь, розташованих в Дубоссарському районі на лівому березі Дністра.

У цей час тривають активні переговори щодо відновлення стаціонарного і мобільного телефонного зв'язку між двома берегами Дністра.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ