Про це зазначено у офіційній заяві в.о. речника Держдепартаменту США Марка Тонера, передає Укрінформ.

«Сполучені Штати глибоко стурбовані останнім сплеском насильства на сході України в районі Авдіївка-Ясинувата», - зазначено у документі.

Водночас підкреслюється, що в період після 28 січня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про різке збільшення бойових дій, «у тому числі із застосуванням важкої артилерії та інших видів зброї, забороненої Мінськими угодами».

У Державному департаменті констатували, що бої спричинили десятки жертв серед українських військових , крім того загинуло десять цивільних. Внаслідок руйнувань 17 тис. людей, у тому числі 2,5 дітей залишились без води, тепла та електропостачання.

«З метою запобігання більшій гуманітарній кризі, ми закликаємо до негайного припинення вогню, стійкого, повного й безперешкодного доступу для спостерігачів ОБСЄ. Ми також підтверджуємо підтримку Сполученими Штатами повної імплементації Мінських угод», - наголошується в офіційній заяві.

Як писав Вголос, у Державній службі із надзвичайних ситуацій допускають, що евакуація із Авдіївки почнеться завтра вранці.

Нагадаємо, напередодні в Авдіївці оголосили режим НС у зв'язку із загостренням ситуації через активізацію бойовиків і загрозою гуманітарної катастрофи в цьому населеному пункті. Місцева влада готується до можливої евакуації, проте, як зазначав Павло Жебрівський, є надія на те, що її вдасться уникнути. Поки евакуйовані люди з особливими потребами і хворі.

В результаті ранкового обстрілу Авдіївки бойовиками був поранений мирний житель. Місто бойовики обстрілюють з важкої артилерії, обстріли не припиняються.

У понеділок, 30 січня, Авдіївка з-за обстрілу залишилася без води, електрики і тепла. Президент Петро Порошенко перервав візит до Німеччини і доручив скликати екстрене засідання Тристоронньої контактної групи.

ІА "Вголос": НОВИНИ