Минулого року здорожчав весь асортимент алкогольних напоїв українського виробництва. Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Так, пляшка вітчизняного пива 0,5 л і пляшка горілки 0,5 л здорожчали на 11 %, тоді як столові вина українського виробництва — на 7 %. У гривнях за рік горілка здорожчала на 9,2 грн за 0,5 л, а пиво — на 1,5 грн за таку ж ємність. На початок грудня 2018-го пляшка горілки 0,5 коштувала в середньому по Україні 90,4 грн, а пляшка 0,75 українського вина — 62,3 грн. Вітчизняне пиво місяць тому в середньому можна було придбати за 15,1 грн.

Дорошенко наголосив, що за рік вартість цукру й яблук, потрібних для виробництва, дещо знизилася.

Тому акцизи на алкоголь перестали збільшувати останні роки через падіння офіційного споживання, за винятком пива і вина, і, відповідно, виробництва. Це і стало причиною, з якої на 2019 рік не переглядали ставки акцизного збору, хоча в плані Уряду було підняття на 5 %", — пише експерт.

Прогнозується, що суттєвого зростання ціни на алкоголь не відбудеться, якщо Міністерство економічного розвитку не прийме рішення підвищити мінімальні роздрібні ціни.

Напередодні повідомлялося, в яких країнах ЄС витрачають найбільше коштів на алкоголь.

ІА "Вголос": НОВИНИ