Києво-Печерська та Почаївська лаври є державною власністю й у власність релігійних організацій не передаються. Зараз вони на 50 років здані в оренду УПЦ МП.

Про це заявив директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш в інтерв'ю виданню Главком.

Він наголосив, що обидві лаври є об'єктами національного значення.

«Лаври в державній власності», — підтвердив Юраш. На запитання, чи можна перервати оренду через суд у разі, якщо буде доведено, що Почаївська лавра передавалася в оренду Московському патріархату з порушеннями законодавства, він зазначив, що тут немає підстав для суду.

«Держава надала оренду, і в прерогативі державних органів вирішувати її подальшу долю. Тобто, якщо буде зрозуміло, що під час передачі лаври в оренду існували порушення, це може стати підставою для перегляду договору. Це питання — в компетенції Кабінету Міністрів», — наголосив директор департаменту.

Юраш також прокоментував зміну конфесійної приналежності інших храмів. За його словами, з початку 2014 року в Київський патріархат перейшли або перебувають у стані переходу майже 120 громад УПЦ МП.

У Московському патріархаті, як зазначив чиновник, такі переходи громад вважають «захопленнями храмів», що абсолютно не відповідає реальності та законам.

За його словами, з юридичної точки зору, позиція УПЦ МП виглядає абсурдною: вона апріорі не хоче визнавати право громад вирішувати свою долю.

"Для них (Московського патріархату. — Ред.) громада — якась структурна одиниця, яка довічно, до другого пришестя, повинна знаходитися в феодальному володінні МП. Наш закон дає можливість абсолютно вільно віруючим змінювати свою релігійну юрисдикцію. І ніхто цьому не може перешкодити. І саме громада володіє всім майном і має повне право цим майном розпоряджатися — це може бути храм, будинок священика, автомобілі і так далі", — сказав чиновник.

ІА "Вголос": НОВИНИ