Ціна електроенергії завищена на 15 % за рахунок функціонування формули «Роттердам+».

Про це заявив голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус у ході програми «Право на владу» на телеканалі «1+1».

"Ця схема (Роттердам+. — Ред.) базується на тому, що вугілля, яке насправді видобувається в Україні, 85 % цього українського вугілля видобуває вже давно не держава, а приватна компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Це українське вугілля закладається в ціні, як вугілля в Роттердамі, хоча там якість краща, і плюс вартість транспортування в Україну. Ця вартість вугілля штучно роздувається, вона закладається в тарифи і надалі це все лягає у ціну електроенергії. Таким чином можна стверджувати, що на сьогодні за рахунок цієї формули ціна електроенергії завищена на 15 %. У масштабах держави це великі гроші", — сказав Герус.

Він зазначив, що зараз 15 млрд гривень надприбутків у рік за рахунок формули "Роттердам+" знімається з усієї держави, підприємств, споживачів електричної енергії.

"Так працює ця корупційна рента, тому що вона надзвичайно зручна з точки зору адміністрування корупції. Один раз в якомусь кабінеті таку формулу придумали, а потім уся країна змушена платити за такою формулою. Таким чином формується величезний грошовий потік, який нагорі складає десятки мільярдів гривень", — сказав експерт.

Він також спростував інформацію ведучого про те, що схему з формулою "Роттердам+" начебто знищили.

"Це неправда. Всі розуміють, що від цієї теми запах корупції на десятки і сотні кілометрів. Але хочуть зробити вигляд, що її немає. Були прийняті якісь рішення, що наступного року, у другій половині 2019-го ми відмовимося від цієї формули. Але на сьогоднішній день вона діє", — стверджує Герус.

ІА "Вголос": НОВИНИ