Розслідування показали, як екс-президент Віктор Янукович та екс-керівник виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт брали участь у відмиванні коштів через Swedbank.

Про це повідомляє міжнародна журналістська організація OCCRP («Проект з викриття організованої злочинності та корупції»).

За даними шведського видання SVT, компанія, яку використовували для передачі хабарів Януковичу, також перераховувала гроші Манафорта.

Хабар Януковичу на суму більше чотирьох мільйонів доларів зареєстрували як авторську винагороду за книгу, яку він начебто написав. Ці гроші пройшли крізь низку компаній, включаючи Vega Holding Limited. Ця компанія, в свою чергу, перерахувала більше 25 мільйонів доларів на користь Inlord Sales LLP – компанії, що фігурувала в справі Пола Манафорта.

В лютому 2012 року Inlord перевів майже мільйон доларів на рахунок Манафорта на Кіпрі. Цей дохід від влади у США він приховав.

Також SVT виявило, що Vega перерахувала 100 тисяч доларів організації «Проект перехідних демократій» (Project on Transitional Democracies). Ця організація співпрацювала з Манафортом та огранізовувала зустрічі для Януковича з американськими посадовцями.

Нагадаємо, що гендиректора Swedbank, котрий причетний до скандалу з грошима Януковича, звільнили.

Додамо,  Управління боротьби з економічною злочинністю Швеції провело обшуки у найбільшому банку країни Swedbank.

ІА "Вголос": НОВИНИ