Частка української мови на регіональних і супутникових українських телеканалах становить понад 75%.

Про це свідчать дані моніторингу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

За даними дослідження, в ефірі місцевих телеканалів частка української мови становить понад 60%. Зокрема, більше державну мову можна почути в ефірах Волинських, Кіровоградських, Рівненських, Чернігівських, Черкаських і Хмельницьких телеканалів (фактичний обсяг використання державної мови становить 100%). При цьому показник найменший в Одеській області (59%).

Серед телеканалів з найменшим обсягом фактичної частки української мови - "Третій цифровий" (ТОВ "Телеконект", Одеська область, 35%), "Думская.TV" (ТОВ "ТРК "Моя Одеса", Одеська область, 38%), "Південна хвиля" (ТОВ "ТРК "Південна хвиля-ТВ", Одеська область, 43%).

Крім того, в Нацраді наклали штраф у розмірі 3,2 тис. гривень на телеканал СТС (ТОВ "Телекомпанія " СТС", місто Суми, Сумська область), де тижневий обсяг україномовних передач у часовому проміжку з 7:00 до 18:00 становив 56,1% (при необхідному дотримання квоти у 60%).

Також згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Нацради, моніторинг здійснювався з 1 січня по 31 травня. Зокрема, було перевірено 176 місцевих і регіональних каналів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ