Про це пише Newsyou.info.

Прохолода

Лікарі не дарма рекомендують спати в приміщенні з температурою не вище 18 градусів. Наші предки так і робили, і зовсім не через те, що тепло коштувало дорого. Вони розуміли, що спати на свіжому повітрі корисно. Під час сну температура людського тіла знижується. А задуха в кімнаті, тепла нічна білизна, всі ці фланелеві піжами і колготи на ніч, все це заважає природному охолодженню. До того ж не дає шкірі нормально дихати. Ось чому, до речі, багато уві сні потіють.

Доктор Елізабет Шивер з Національного товариства здорового сну США попереджає: одяг під час сну підвищує температуру тіла, що знижує вироблення мелатоніну, а також «гормону сну», який інакше ще називають «гормон антистаріння».

Омолодження

Ще один агент антистаріння, який не любить спеку, це «гормон росту». Він спрямований на регенерацію шкіри і багатьох органів, але з часом його виробництво зменшується (ось чому, до речі, в літньому віці людині схуднути складніше). Гормон росту є основним «двигуном» зростання м'язів, а ще його плюсом є ваші сяюча шкіра і волосся.

Сон у більш холодних температурах покращує обмін речовин і знижує рівень цукру в крові.

Секс кращий

Якщо ви спите не поодинці, то вам варто знати, що контакт двох тіл викликає гормональний коктейль, який сприяє позитивному настрою. Його основний інгредієнт – окситоцин, його ще називають «гормон любові».

А група вчених з Національного інституту дитячого здоров'я і розвитку людини в Меріленді і Стенфордського університету в Каліфорнії довела, що від того, як і в чому сплять чоловіки, залежать їх репродуктивні функції. Виявляється, якість сперми поліпшується, якщо чоловіки сплять голими. Тоді як одяг провокує підвищення температури в області тестикул, і якість сперми стає істотно нижчою.

Загартування

Сон в оголеному вигляді стимулює імунну систему: по-перше, так тіло позбавляється від впливу стресу, а по-друге, тіло «тренується» до зими. Ще один позитивний ефект сну в прохолоді полягає в зниженому кров'яному тиску. А ось задуха і волога – найкраще середовище для розмноження бактерій.

Захист від мікозів

Низька температура корисна для ваших ніг і пахв. Повітряний потік зменшує розмноження бактерій і ризик шкірних захворювань. А ще, за словами дослідника Ніколь Праус з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, легка «вентиляція» хороша для інтимних ділянок тіла.

Молода шкіра

Шкірі для здоров'я потрібно достатньо свіжого повітря і «провітрювання». Чим більше шкіра дихає, тим рідше ви стикаєтеся з екземою і подразненнями.

Захист від діабету

Шведське дослідження показало, що сон в холодних температурах покращує обмін речовин і знижує рівень цукру в крові. Люди, які хочуть досягти такого ефекту, повинні спати оголеними. Вважайте це своїм першим кроком у профілактиці цукрового діабету другого типу.

Плюс для талії

Сон без одягу також знижує рівень кортизолу, так званого «гормону стресу». А він є однією з причин накопичення жирів в нашому організмі. Крім того, такий сон є важливим фактором правильної секреції гормону росту, який, в свою чергу, також має жироспалювальні властивості.

Економія

Ну і звичайно, ви зможете значно заощадити на покупці всього цього гардеробного арсеналу для сну. Начебто дрібниця, а для сім'ї з чотирьох-п'яти осіб – хороша надбавка до сімейного бюджету.

ІА "Вголос": НОВИНИ