Про це передає «Голос Америки».

АNO набрав майже у три рази більше голосів виборців, ніж партія, яка посіла друге місце, втім, багато політичних сил вже висловили незгоду створювати з переможцем коаліцію.

Водночас Бабіша звинувачують у фальсифікаціях, але президент Чехії Мілош Земан у неділю заявив, що ці звинувачення не завадять Бабішу стати прем’єр-міністром країни.

«Моя мета, коли я назначу прем’єр-міністра, а ним стане Андрей Бабіш, це мати впевненість чи принаймні велику вірогідність, що прем’єр-міністр буде успішним у парламентському вотумі довіри», - сказав президент.

Як писав «Вголос», популістична партія ANO отримала 29,64% голосів виборців і 78 із 200 місць у парламенті. Її засновник, Бабіш, тепер стане новим прем’єром, проте для створення більшості його партії необхідно формувати коаліцію з іншими партіями.

На другому місці – євроскептична Громадянська демократична партія (ODS) – у неї 11,32% голосів виборців (25 депутатів).

Третьою фінішувала нова політична сила «Партія піратів» - 10,79% голосів (22 депутати). Вона виступає проти обмеження громадянських прав. Серед пунктів їх програми – боротьба за вільніший доступ до інформації, легалізація легких наркотиків, заборона засобів моніторингу за громадянами тощо. Окремі головні члени партії мають відкрито проросійські погляди, наприклад - у питанні Донбасу.

ІА "Вголос": НОВИНИ