Про це інформує «Європейська правда». 

Повідомляється, що упродовж останніх 2-х років посада Грежі стосувалася співпраці двох сусідніх прикордонних регіонів України та Угорщини і звучала так: «Уповноважений (комісар) уряду Угорщини з питань співпраці Саболч-Сатмар-Березького району та Закарпаття».

Відтепер назва є іншою: «Уповноважений міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну».

«Щоб не було різночитань, у документі на призначення Іштвана Грежі додатково дописано (причому українською мовою!), що йдеться про розвиток Закарпатської області, а не ширшого регіону. Тобто йдеться про управління частиною суверенної території України!»,  - йдеться в повідомленні.

На попередній посаді Грежа також курував роботу благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», проти якого СБУ відкрила розслідування за підозрою у сепаратизмі. Наразі не відомо, чи збережуться ці повноваження на його новій посаді.

Водночас цього тижня Грежа побував на Закарпатті, де наголосив, що не прагне сепаратизму в жодних формах.

«Ми ніколи не ставили за мету будь-яке прагнення до сепаратизму. Наша мета - щоби найзахідніша область України стала мостом до Європейського Союзу (для решти території України)» , - цитує уповноваженого сайт угорського уряду.

Окрім того, зазначається, що сумнівів стосовно щирості цих слів Грежі немає з огляду на минулий досвід посадовця.

«Іштван Грежа – не політик, а радше менеджер, технократ. Він і раніше опікувався програмами допомоги Україні в угорському уряді. Навіть за останній рік, коли вирував освітній конфлікт між нашими державами, від нього не пролунало жодної скандальної або агресивної заяви щодо нашої держави», - пише видання.

ІА "Вголос": НОВИНИ