Таку інформацію оприлюднила прес-служба НАБУ.

За даними слідства, організована група осіб, до складу якої, ймовірно, входили службові особи Державної міграційної служби, із залученням керівників та співробітників Головного управління ДМС у місті Києві запровадила злочинну схему легалізації іноземних громадян на території України, в тому числі вихідців з країн Близького Сходу. Попередня правова кваліфікація цього кримінального правопорушення – ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

«За грошову винагороду видавалися посвідки на тимчасове проживання, а також оформлювалося українське громадянство з використанням підроблених документів з подальшою видачею паспортів громадян України та паспортів громадян України для виїзду за кордон», – наголосили в Бюро.

«Обшуки здійснюються з метою пошуку та вилучення грошових коштів, ймовірно, отриманих службовою особою ДМС та іншими службовими особами, як неправомірна вигода, а також виявлення та фіксації інших відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення», – додали в НАБУ.

Повідомляється, що детективи розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні 28 листопада 2017 року на підставі матеріалів, отриманих за результатами проведення спеціальної операції під прикриттям, яку було припинено у листопаді минулого року через втручання Генпрокуратури та Служби безпеки України.

Як писав «Вголос», зранку 24 січня детективи НАБУ прийшли з обшуком додому до першої заступниці голови Державної міграційної служби Діни Пімахової.

Нагадаємо, 29 листопада, під час документування одного з епізодів за участі першого заступника Голови Державної міграційної служби України Діни Пімахової оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ незаконно затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям. Йому інкримінують провокацію хабара. На переконання НАБУ, має місце спланована диверсія щодо працівників Бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, реалізована Службою безпеки та санкціонована Генеральним прокурором України», – повідомили у НАБУ.

Натомість, як заявили у ДМС, агента Національного антикорупційного бюро затримали якраз під час спроби передачі хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій.

Відомо, що у 2015 році родина Діни Пімахової жила в одній в квартирі площею 68 квадратних метрів. Проте у січні 2016 року чиновниці ДМС надзвичайно пощастило: 4 січня її родина придбала два авто Porsche Cayenne, а вже 5 січня – п'ять квартир у Києві. Окрім того, дівоче прізвище чиновниці, яку детективи НАБУ підозрюють у корупції, ймовірно, Луценко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ