Близько 124 млн людей у 51 країні мали гострий дефіцит продовольства в минулому році. Це на 11 млн осіб більше, ніж у попередньому, йдеться в доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (FAO), пише Укрінформ.

Як наголошується, у новій доповіді озвучені побоювання з приводу різкого зростання гострого голоду. Близько 124 мільйонів осіб у 51 країні відчували гострий дефіцит продовольства у 2017 році. Гострий дефіцит продовольства визначається як голод настільки серйозний, що він становить безпосередню загрозу для життя чи засобів до існування.

Це зростання в значній мірі обумовлене новими чи посилюваними тривалими конфліктами і відсутністю безпеки в М'янмі, на північному сході Нігерії, у Демократичній Республіці Конго, Південному Судані і Ємені.

Тривалі посушливі умови також привели до кількох послідовних неврожаїв у країнах, які й без того вже стикалися з високим рівнем відсутності продовольчої безпеки і неповноцінного харчування в східній і південній частинах Африки.

Конфлікт продовжує залишатися основним фактором гострого дефіциту продовольства у 18 країнах - 15 з них знаходяться в Африці чи на Близькому Сході. Це основна причина більшості випадків гострого дефіциту продовольства у світі, на які припадають 60% від усіх випадків, і зачіпає 74 мільйони осіб.

Стихійні лиха - в основному посуха - також були в числі головних чинників продовольчої кризи у 23 країнах, дві треті з яких були в Африці, і були відповідальні за те, що 39 мільйонів осіб мали гостру потребу в продовольстві.

Тим часом вплив суворих посушливих погодних умов на виробництво сільськогосподарських культур і тваринництво, імовірно, підвищить продовольчу незабезпеченість у пасовищних районах Сомалі, південно-східній Ефіопії і східній частині Кенії, а також у країнах Західної Африки і Сахеля, включаючи Сенегал, Чад, Нігер, Малі, Мавританію і Буркіна Фасо.

«Голод і дефіцит продовольства загрожують життю мільйонів людей в усьому світі. Перед обличчям техногенних катастроф і стихійних лих ми повинні сформувати більш надійну і стратегічну глобальну відповідь на продовольчі кризи. Глобальна доповідь є ключовим інструментом для надання гуманітарної допомоги, яка на практиці має бути ув'язана з допомогою в цілях розвитку, і має підтримувати нас у нашій спільній боротьбі з голодом», - сказав комісар ЄС з гуманітарної допомоги і кризового управління Христос Стиліанідіс.

ІА "Вголос": НОВИНИ