Про це повідомили в Національній поліції, передає РБК-Україна.

За інформацією правоохоронців, тенденція до зростання кількості довгоствольної зброї спостерігалася ще в 2013 році, коли в Україні зареєстрували близько 830 тисяч одиниць. Уже за 3 роки ця цифра перевищила 920 тисяч одиниць зброї. А в 2018 році офіційна статистика – більше 890 тисяч одиниць зброї.

Глава наглядової ради «Української асоціації власників зброї» (УАВЗ) Георгій Учайкін пояснив, що головною мотивацією при купівлі зброї є необхідність мати інструмент самозахисту.

«Люди, які купують зброю, психологічно готові до її застосування», – запевнив Учайкін.

За даними поліції, в останні роки кількість зброї на руках у населення не особливо зросла, що пов'язано з падінням рівня злочинності. Зокрема, в I півріччі зареєстрували близько 800 умисних вбивств, у 2014 році за цей період показник становив 1,4 тис., у 2015 – 1,9 тис.

У той же час, за підрахунками УАВЗ, українці щорічно купують 70-100 тисяч одиниці зброї. Однак дані поліції за кількістю зареєстрованих «стволів» можуть не збігатися з реальними показниками. На думку Учайкіна, на руках у 1,5 млн осіб може перебувати до 2,5 млн одиниць зброї.

Георгій Учайкін зазначає, що загалом на руках українців може перебувати до 5 млн одиниць зброї. А за даними американської аналітичної компанії Small Arms Survey, в Україні у 2017 році сумарно легальної та нелегальної зброї у населення – близько 4,4 млн одиниць.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ