В уряді країни зазначили, що вони не терпітимуть порушення міжнародного права та неповагу до Греції, а відтак прийнято рішення про висилку двох російських дипломатів та заборони в'їзду двом російським послам через їхнє втручання у процес вирішення історичної суперечки з Македонією щодо назви колишньої югославської країни.

Про це з посиланням на власні джерела повідомило агентство AFP, пише ТСН.

«Грецький уряд хоче хороших відносин з усіма державами, але не може приймати такі стосунки, що порушують міжнародне право і не поважають грецьку владу. У цьому контексті були ухвалені певні заходи», – заявив представник уряду Дімітріс Цанакопулос.

Він не назвав, які саме заходи будуть вжиті та через що, однак джерела агентства запевняють, що йдеться про висилку двох дипломатів РФ та заборону на в'їзд ще двом послам. Причиною того стала спроба росіян вплинути на процес врегулювання історичної суперечки з Македонією щодо її назви. Афіни звинувачують їх у спробі підкупу церковної верхівки на півночі країни, яка відома своїм патріотизмом, та місцевої влади у тому ж регіоні для провокацій масштабних протестів проти угоди із Македонією.

Суспільний грецький телеканал ERT1 повідомив, що дипломатів було арештовано минулого тижня.

Нагадаємо, 11 липня уряд Греції прийняв рішення про висилку двох російських дипломатів і заборону в'їзду ще двом, звинувачуючи їх у втручанні у внутрішні справи та незаконні дії проти національної безпеки країни.

У Москві наголосили, що їхня відповідь на висилку двох своїх дипломатів із Греції буде дзеркальною.

Як писав «Вголос», суперечка між Грецією і Македонією навколо назви останньої триває ще з 1991 року, проте глави урядів двох країн все ж дійшли згоди 12 червня 2018 року. 

Після підписання угоди в столиці Македонії пройшли акції протесту. 

20 червня парламент Македонії ратифікував договір з Грецією про перейменування країни у «Республіка Північна Македонія». Проте президент Колишньої Югославської Республіки Македонія Георге Іванов ветував законопроект про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. 

Згодом парламент Македонії подолав вето президента Гьорге Іванова. Але президент наполіг, що все одно не підпише угоду з Грецією про зміну назви своєї країни.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ