Заручившись підтримкою Німеччини та Франції, Велика Британія змогла переконати понад половину лідерів країн ЄС вислати російських дипломатів. Про це пише видання New York Times з посиланням на джерела, - передає Європейська правда.

У четвер, 22 березня, прем’єрка Британії Тереза Мей під час робочого обіду представила лідерам ЄС дані британської розвідки, які вказували на відповідальність Росії за отруєння Сергія та Юлії Скрипалів.

Наступного дня, у п’ятницю, лідери погодились з необхідністю скоординованої відповіді, стверджують четверо європейських високопосадовців. Тоді президент Франції Еммануель Макрон сказав, що всім слід роз'їхатися додому та розглянути можливість висилки російських дипломатів.

«Зробімо це в понеділок о третій по обіді», - запропонував Макрон, за словами одного з високопосадовців, який попросив залишитись анонімними через чутливість проблеми.

Як стверджує видання, заклик Терези Мей до заходів проти РФ ще до робочого обіду підтримали президент Макрон і канцлерка Німеччина Ангела Меркель. Вони спланували тактику дій разом з Британією. Франція надала британцям технічну допомогу для аналізу отруєння і дійшла до аналогічних з Британією висновків – винна Росія.

З аргументами трьох держав погодилися лідери багатьох країн ЄС. Рішення про висилку остаточно було ухвалене у понеділок 26 березня на зустрічі ЄС на рівні послів в Брюсселі.

За останніми даними, вже 24 країни світу висилають російських дипломатів у відповідь на хімічну атаку в Солсбері у Великій Британії, зокрема - 17 країн ЄС, Україна, Канада, США, Албанія, Македонія, Норвегія та Австралія.

Нагадаємо, 14 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

26 березня про рішення вислати російських дипломатів у зв'язку зі справою Скрипаля оголосили країни ЄС, США, Канада, Албанія, Норвегія і Україна.

Як писав «Вголос», Україна видворяє 13 російських дипломатів.

ІА "Вголос": НОВИНИ