Журналісти ідентифікували деяких соратників колишнього очільника так званої «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

Про це йдеться в розслідуванні  телеканалу «Теперішній час».

Зазначається, що ці особи розстрілювали український військових у Слов'янську у 2014 році.

Повідомляється, що Гіркін створив «військово-польові суди», коли в Слов'янську почала загострюватися ситуація.

Так званий «трибунал» він очолював особисто, а рішення про розстріли українських воїнів виносилися на підставі закону часів Другої світової війни, придуманого Йосипом Сталіним.

Варто зауважити, що Гірків визнав, що виносив «смертні вироки» та зізнався, що навіть виконав один з них.

Станом на сьогодні, вдалося дізнатися імена сімох з дев'яти членів «розстрільної групи».

Віктор Аносов (позивний «Нос», громадянство Україна і Росія) - голова «військової поліції» Гіркіна під час окупації Слов'янська. Теж особисто виносив смертні вироки, на сьогодні має бізнес в Криму, вважається наближеним до колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова.

В'ячеслав Апроксимов (позивний «Балу», громадянство Україна і Росія) - «військовий комендант» Слов'янська, виконував функції «судді». Журналісти зв'язалися з можливим родичем Апраксимова, який заявив, що колишній бойовик переніс інсульт і не може відповідати на питання.

Михайло Миколаїв (позивний «Сєдой», громадянство Україна) - ще один «суддя», один з ватажків бойовиків. Досі є високопоставленим членом військового керівництва окупаційних сил в Донецьку.

Юрій Володимирович (прізвище невідоме, позивний «Адвокат») - чоловік, який виконував функції прокурора на «трибуналах» в Слов'янську. Імовірно, до бойових дій працював у Донецьку в юридичній сфері.

Олександр Зюбанов (позивний «Зубр», Росія громадянство і, можливо, Україна) - виконував функції адвоката та секретаря на «трибуналах», брав участь у військових діях на боці бойовиків. Імовірно, був українським міліціонером, в 2009 році закінчив Дніпропетровську юридичну академію МВС України і став адвокатом.

Сергій Трифонов (позивний «Трифон», громадянство Україна і Росія) - теж виконував функції прокурора і секретаря. На сьогодні знаходиться або в Криму або на окупованому Донбасі, брав участь у захопленні сімферопольського аеропорту під час анексії півострова.

Павло Воловий (позивний «Бєшений», громадянство України, уродженець Жданівки Донецької області) - учасник «трибуналів» у Слов'янську, брав участь у захопленні Краматорська. Спроби вийти з ним на зв'язок не увінчалися успіхом.

Сергій Здрилюк (позивний «Абвер», громадянство Україна і Росія) - колишній співробітник спецслужб України, фактично керував «військовою поліцією» Гіркіна. На сьогодні проживає в Криму, балотувався до місцевого «парламенту».

Позивний «Берія» (ім'я не встановлено) - один з високопоставлених бойовиків, особу досі не встановлено. За неперевіреними даними, міг бути колишнім співробітником міліції Волновахи Донецької області.

[media=87158,87159,87160,87162,87163,87164,87166,87167]

Як писав «Вголос»: 

  • Офіс генпрокурора оголосив нову підозру в порушенні звичаїв війни та законів терористу Ігорю Гіркіну.
  • Терорист “ДНР” Гіркін пожалівся на життя та заявив, що шукає роботу (фото).

ІА "Вголос": НОВИНИ