Про це повідомив у Facebook речник ГПУ Андрій Лисенко.

«Ці дії відбуваються у зв’язку зі здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами заволодіння грошовими коштами, які призначалися на ремонт дизель-поїздів, що використовуються під час приміських перевезень, за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України», - написав Лисенко.

Уже 14 чиновникам підприємства повідомили про підозру.

«У цьому кримінальному провадженні повідомлено про підозру 14 службовим особам, зокрема 3 особам керівного складу департаментів ПАТ «Укрзалізниця», 4 керівникам афілійованих підприємств, 7 службовим особам залізниці та її філій інших рівнів», - зазначив Лисенко.

Слідчі зокрема встановили, що керівники ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» за попередньою змовою із керівництвом регіональних філій «Львівська залізниця», «Південна залізниця» за безпосередньої участі керівництва ПАТ «Укрзалізниця» із залученням низки фіктивних підприємств, знаючи, що жодних робіт із модернізації дизельних двигунів М 756 на ПрАТ «ДТРЗ» не проводилося, видали низку неправдивих документів про нібито модернізацію цих двигунів.

Ці документи стали підставою для перерахування понад 70 млн грн із рахунків ПАТ «Укрзалізниця» на рахунки ПрАТ «ДТРЗ», а у подальшому - фіктивним підприємствам. Колишні керівники ПрАТ «ДТРЗ», яким повідомили про підозру, визнали, що ці операції були безтоварні.

«Вчинення цього злочину стало можливим у зв’язку з тим, що працівниками ПАТ «Укрзалізниця» усупереч вимогам правовстановлювальних документів підприємства прийняті рішення про можливість укладення таких договорів філіями без отримання письмового дозволу ПАТ «Укрзалізниця», - зазначив Лисенко.

У ГПУ також зазначили, що керівництво ПрАТ «ДТРЗ» -афілійованого підприємства ПАТ «Укрзалізниця» - тривалий час перешкоджало проведенню призначеної судом перевірки підприємства Державною фіскальною службою, а також не надавало у повному обсязі запитувані документи.

Як повідомляв «Вголос», у Києві на вулиці Тверській у приміщенні офісу ПАТ «Укрзалізниця» силовики проводять обшуки.

ІА "Вголос": НОВИНИ