У розпорядженні видання «Главком» опинилися копії протоколів перших свідчень, які колишній постпред України при ООН надав слідчим ГПУ в Нью-Йорку в січні цього року в рамках розслідування справи проти Януковича. Зазначається, що копії надало джерело в правоохоронних органах, близьке до процесу.

Незважаючи на те, що керівництво ГПУ заявляло про наявність важливих слідчих матеріалів, які може надати слідству Сергеєв, судячи з тексту протоколів, свідчення колишнього постпреда можуть нівелювати низку аргументів, які використовує держзвинувачення в цьому судовому процесі.

Так, судячи з копії протоколу, Сергеєв стверджує, що приводом для введення військ до Криму було звернення Сергія Аксьонова, а не Януковича. Більш того, Сергеєв зазначає, що коли Рада Федерації РФ дала згоду Володимиру Путіну на введення військ до Криму, про лист Януковича Путіну ще ніхто не знав.

«...Формальним приводом для втручання стало, за словами Чуркіна В.І., звернення самопроголошеного Голови уряду АР Крим Аксьонова С.В. до Ради Федерації РФ про допомогу з метою забезпечення так званого «миру» після вигаданої спроби захоплення будівлі МВС АР Крим невідомими особами з Центральної України… Під час мого виступу на вказаному засіданні, я зазначив про те, що за декілька годин до початку даного засідання РБ ООН Радою Федерації РФ прийнято постанову, якою надано дозвіл президенту РФ Путіну В.В. на використання російських Збройних сил на території України», – сказано в протоколі.

Далі Сергеєв підтверджує в своїх свідченнях, що у тодішнього постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна була лише фотокопія звернення Януковича до Путіна, а не оригінал. Більше того, як сказано в протоколі, членам ООН роздали документ без підпису Януковича.

«При цьому, Чуркін В.І. на вказаному засіданні РБ ООН повідомив, що у його розпорядженні наявна фотокопія заяви Януковича В.Ф., яку він процитував та продемонстрував присутнім у залі засідання РБ ООН... Вказане звернення було розповсюджено серед членів Ради Безпеки у друкованому вигляді без підпису Януковича В.Ф», – зазначено далі в протоколі.

Сергеєв в своїх свідченнях далі стверджує, що заява Януковича не мала за оцінкою юридичної сили.

«Постійне представництво України при ООН почало готувати заперечення з юридичним обґрунтуванням того, що вказана заява Януковича В.Ф. не мала юридичного значення», – йдеться в документі. Крім цих показань, Сергеєв в протоколі вказує на те, що в кінці лютого 2014 року постпредство України при ООН відразу ж підтримало зміну влади в Україні і якийсь час діяло без погоджень з МЗС України.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ