Перший і наразі єдиний космонавт незалежної України пішов із життя у віці 67 років. До останнього дня він був активним і сповненим планів, а смерть його спіткала під час ранкової пробіжки, йдеться в сюжеті ТСН.

Три дні тому перший український космонавт відзначив день народження. На новий рік життя він будував наукові плани. «Ще вчора він був міцний, здоровий, був у нас, обговорювали нові проекти, які Леонід Костянтинович ініціював», – розповів радник голови Державного космічного агентства Едуард Кузнєцов. Серед задумів були експерименти з американськими колегами. «Вивчення екології, атмосфери землі, збереження нормальних умов для життя людини», – уточнив Кузнєцов.

Для капітана шаттлу Columbia Кевіна Крегела звістка про смерть Каденюка стала справжнім ударом. «Востаннє ми бачилися з ним на космічному конгресі у Тулузі, це було у жовтні. Ми сподівалися побачити його знову в Мінську цієї осені. Леонід був у чудовій формі. Коли ми побачилися, він виглядав так само, як і 20 років тому», – розповів астронавт NASA.

У рідному селі Каденюка сьогодні траур: люди плачуть і називають свого земляка справжнім героєм. Він виїхав звідти в 16-річному віці, але дорогу до батьківського дому ніколи не забував. У нього лишилася дружина і двоє синів.

За словами свідків, саме на пробіжці йому раптом стало зле. Швидка приїхала менше, ніж за 10 хвилин, однак врятувати чоловіка не встигли.

«Для нас це раптова подія, яка просто нас ошелешила. Леонід Костянтинович – дуже активна і спортивна особистість, любив прогулянки, займався спортом», – розповідає колега Марія Адамчук. Свідки кажуть, що в Каденюка не витримало серце.

В останню путь першого українського космонавта проведуть у п’ятницю, 2 лютого. Поховають Леоніда Каденюка на Байковому цвинтарі в Києві.

Як писав «Вголос», вчора на 68-му році пішов з життя перший космонавт України Леонід Каденюк.

«Вголос» 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ