Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на телеканал Al Jazeera.

Як відомо, цей вирок був засекречений. 

За даними ГПУ, з 2010 року і до лютого 2014 року колишній президент Віктор Янукович створив злочинну організацію, яка розкрадала, привласнювала і відчужувала державне майно. Для функціонування цієї організації Янукович залучив своє найближче оточення – ці особи виконували функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Одним із таких керівників був Сергій Курченко, який для реалізації намічених цілей створив групу компаній «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

У «СЄПЕК» було створено 15 департаментів з умовними назвами, як-от: «Департамент «Європа», «Департамент «облгаз», «Департамент скрапленого газу», «Митний департамент», «Служба безпеки», «Департамент торгівлі цінними паперами та страхування» та ін.

За даними слідства, учасники підконтрольного Курченку структурного підрозділу злочинної організації Януковича у період з 2009 по 2014 рр створили та придбали понад 400 підприємств, як резидентів так і не резидентів, для здійснення фіктивного підприємництва.

Зафіксовано місця розташування офісів групи «СЄПЕК»: приміщення бізнес-центру «Арена Сіті» у Києві, офіси у Києві по вул. Дегтярівській, 21 та вул. Дмитрівській, 69, у Харкові по вул. пр. Гагаріна, 43/1, вул. Маліновського, 30, вул. Ганни, 21 та вул. Тепличній, 1, у Донецьку по вул. Артема, 138-А, а також у приміщенні бізнес-центру «Москва Сіті» (Москва, башта «С») та інші неназвані приміщення.

Як вказує слідство, у період з березня 2010 року по лютий 2014 року злочинна організація В.Януковича безперешкодно існувала на території України і Росії, що дозволило С.Курченку спільно з іншими керівниками злочинної організації спланувати та організувати вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів у паливно-енергетичному комплексі та банківській сфері всього на загальну суму понад 13,24 млрд грн.

По цих вироках, засуджені відшкодували 123,34 млн грн, левова частина яких – це внески Кацуби та Сухомлина.

Спецконфіскація була застосована до наступних цінностей: кошти та ОВДП на суму $1,5 млрд; все рухоме та нерухоме майно, земельна ділянка, належні ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та ТОВ «Енергія і газ Україна»; 97 тисяч тонн нафтопродуктів, або грошові кошти, отримані від їх реалізації (ГПУ вказує про 800 млн грн; експерти стверджують, що йдеться про 2,5 тис т нафтопродуктів і 102 млн грн).

Винесено вироки по фігурантах т.зв. «групи Курченка», які вдалося відшукати у державному реєстрі судових рішень або ж про них стало відомо з офіційних заяв керівників ГПУ. Усі ці особи пішли на угоду зі слідством.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ