Про це йдеться в матеріалі «Moscow never sleep. Команда Януковича продала газовий бізнес російському мільярдерові», повідомляє «Європейська правда».

За останні два роки цей російський мільярдер скупив пакет вітчизняних газодобувних компаній в енергетичних фаворитів Віктора Януковича – Едуарда Ставицького і Юрія Бойка.

За даними джерел видання, у Бойка і його бізнес-партнерів Юлія Іоффе та Івана Фурсіна структури Фукса повністю викупили ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» і 51% ВАТ «Девон». У Ставицького – 67% ТОВ «Голден Деррік» і 22,5% ВАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння».

«Рішення Фукса скупити активи опозиціонерів неоднозначне. З боку його M & A-активність виглядає як поведінка корпоративного «санітара лісу», що підбирає за ослабленими гравцями всі активи без перебору», – пише автор.

Джерела видання припускають, що Фукс увійшов на ринок українського газовидобутку задовго до революції-2014, а його інтереси в цій ніші представляв російський бізнесмен Володимир Татарчук.

В Україні він відомий як засновник Proxima Capital Group – власника 20% британської нафтогазової компанії JKX Oil & Gas Plc.

Остання володіє 10% ВАТ «Укрнафтобуріння» і контролює СП «Полтавська газонафтова компанія», що володіє правами на розробку родовищ в Полтавській області – Ігнатіївського, Молчанівського, Ново-Миколаївського, Руденківського, Заплавського, Єлизаветівського, Краснояноярского і Східного.

Також Татарчук входить до наглядової ради «Альфа Банку» України, який належить іншому російському бізнесменові Михайлу Фрідману.

ІА "Вголос": НОВИНИ