Степан Кубів і Максим Нефьодов презентували запуск порталу онлайн-аналітики держпідприємств ProZvit.

Про це повідомляє «Урядовий портал».

12 липня 2019 року перший віцепрем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов презентували портал онлайн-аналітики державних підприємств ProZvit. 

Як сказано, на порталі зібрані фінансові показники понад 3500 державних підприємств, які перебувають в управлінні центральних органів виконавчої влади.

“Раніше вся звітність державних підприємств була паперовою і лежала в архівах міністерств, а відтепер усі держпідприємства звітують в електронній формі і фінансові показники їхньої діяльності агрегуються на порталі ProZvit. Кожен журналіст чи експерт може зайти на портал та перевірити, чи є підприємство прибутковим та який фінансовий результат отримало за рік”, - зазначив у своєму виступі перший віцепрем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

“Відкритість органів влади є потужним антикорупційним запобіжником. В цьому наша прагматична мета. На самому початку реформи держпідприємств нам не було навіть зрозуміло, скільки в Україні всього держпідприємств і які з них працюють, а які ні. Міністерство вперше почало аналізувати стан державного сектору. В ручному режимі ми збирали, агрегували і аналізували дані по всіх підприємствах. Сьогодні шляхом еволюційних перетворень під час реформи ми прийшли до запуску потужного онлайн-сервісу, що зробить процес управління державним сектором економіки більш зручним та ефективним”, - підкреслив Максим Нефьодов.

Повідомляється, що у 2018 році з 3633 державних підприємств, що перебувають в управлінні органів виконавчої влади, 2327 працюючих підприємств.

Перший віцепрем’єр-міністр підкреслив, що ефективне управління неможливе, якщо держава не може змусити свої підприємства прозвітувати. І додав, що підходи до управління державним сектором мають бути суттєво переглянуті через приватизацію та підсилення корпоративного управління.

Нагадаймо, з січня 2019 року за спільним наказом Мінфіну та Мінекономрозвитку заповнення бази порталу стало обов’язковим для всіх державних підприємств України. ДП подають до бази всі форми фінансової звітності, а також фінансові плани.

Як писав «Вголос», держпідприємство “ProZorro. Продажі” уклало угоду із західними донорами про передачу всіх прав на центральну базу даних – інформацію про аукціони з продажу землі та оренди видовищ, подробиці та учасників конкурсів із малої приватизації, історію та фінансові зобов’язання переможців аукціонів, продаж і оренду непрофільного майна в регіонах.

ІА "Вголос": НОВИНИ