Стихійна торгівля – чи не найбільша проблема в кожному українському місті. Щодня ми бачимо чимало бабусь, які, виростивши власними руками товар, не з власної волі змушені продавати його на вулицях у різні пори року. Однак є й люди, які, уникаючи податків та створюючи дискомфорт іншим мешканцям, перетворюють незаконну стихійну торгівлю на бізнес. Журналісти “Вголосу” провели розслідування щодо схем незаконного продажу товарів.

Мікрорайон «Привокзальний» – місце, де стихійна торгівля процвітає вже роками. Однак це також картина, яку бачать туристи, приїжджаючи у культурну столицю України. На вулицях цього мікрорайону можна знайти все: від молочних та м'ясних продуктів – до старого мотлоху, яким торгують перед архітектурною пам’яткою міста – костелом Святих Ольги та Єлизавети. Щодня з такими людьми працює муніципальна варта, однак результату немає ніякого.

Фото з соцмереж

Натомість на противагу людям, які прийшли продати свій товар, є ще місцеві “бізнесмени”, або, як кажуть львів’яни, – бариги. Вони скуповують товар на великих ринках, до прикладу, на “Шуварі”, та перепродають його у мікрорайонах. Придбати в таких людей можна не тільки овочі, а й інші товари, наприклад, дешеві цигарки.

Фото з соцмереж

Непомітна окупація будинку

В будинку, що на вул. Городоцькій, 94, майже весь перший поверх орендують приватні підприємці, які офіційно ведуть свою діяльність та сплачують податки. Однак у під'їзді є невеличке приміщення, яке орендують люди, котрі відкрили тут підпільний магазин. Протягом дня вони продають овочі на вулиці. Втім місцеві мешканці знають, що за брамою є магазин, в якому можна придбати не тільки продукти. 

Торгівля на вулиці триває переважно в теплу та сонячну погоду

Мешканці будинку розповідають, що ці люди закупляють гуртом товар та перепродають його незаконно біля їхнього будинку. Якщо приїжджає муніципальна поліція, то вони ховаються в будинку. Оскільки за брамою в магазині можна купити й інший товар, то тут є багато відвідувачів з усього мікрорайону. Відтак ця незаконна торгівля шкодить жителям будинку.

Незаконний магазин в під'їзді

Ми спробували потрапити до цього магазину та купити цигарки. Підходимо до чоловіка, який продає овочі біля брами, та кажемо: “Ми до Галі”. Він не забарився з відповіддю й сказав нам проходити. Цього разу двері були відчинені, але місцеві знають, що потрібно натиснути цифру 1 на домофоні та чекати, поки відчинять. Потрапивши до так званого магазину, ми успішно здійснили покупку. Однак після цього ми ще більше здивувалися. Адже цигарки, які ми тільки що придбали, виявились білоруською контрабандою.

За словами одного з мешканців будинку, така торгівля створює багато незручностей для всіх жителів. Адже інколи в під’їзді проходу немає. Також влітку деякі овочі псуються та з'являється поганий запах. Однак найбільшою проблемою є те, що цей магазин відвідує здебільшого населення не найкращої поведінки. Тобто люди ромської національності чи ті, що вживають алкоголь.

Ці ящики тут стоять, однак їх буває ще більше. Також, коли приїжджає товар, всі овочі та інше стоїть в під'їзді. Це заважає мешканцям будинку проходити через це приміщення. В одного з жителів є машина, а ці ящики заважають звідси виїжджати. Загалом, нам це не дуже подобається”, – розповідає один з мешканців.

Торгівля у під'їзді

Про незручності розповідає й власник одного з сусідніх магазинів. Він зазначає, що така торгівля вкрай не влаштовує всіх мешканців. Однак багато хто просто боїться щось сказати. За його словами, найбільше незручностей цей «бізнес» створює влітку, адже овочі швидко псуються. 

Напряму в той під'їзд я виходу не маю. Однак в теплу пору року вони вийдуть торгувати на вулицю. Ну і виставлять ті всі овочі на тротуар. Ми з ними постійно сварились, сусіди також. Звичайно, що неприємно, що в них збираються люди з усього району, всі алкоголіки і невідомо, що там відбувається. Звичайно, це все неприємно і всім сусідам заважає”, – зауважив власник сусіднього магазину.

Депутатка Львівської міськради від «ЄС» Уляна Пак стверджує, що такі точки продажу є неприпустимими. На її думку, для врегулювання питання нелегальної торгівлі потрібно створити належні умови для того, щоб вивести цю торгівлю в легальний формат. Наприклад, створювати комунальні ринки, де все могло б бути в належному стані та благоустрої зі сплатою належних податків.

"Це створює не лише незручності для мешканців, а й для держави. Адже вони не сплачують податки. Також невідомо чи їхній товар відповідає екологічним нормам та умовам зберігання. Потрібно максимально звертати на це увагу. Мені здається, що в цьому напрямку міська влада та виконавчі органи працюють не настільки ефективно, як нам хотілось би", – розповідає пані Уляна.

Які можуть бути альтернативи такої торгівлі?

На противагу стихійній торгівлі у Львові працюють мінімаркети, в яких успішно продають овочі та інші продуктові товари. Власники таких магазинів орендують приміщення, в яких офіційно ведуть свою підприємницьку діяльність. Одним із таких магазинів є «Пан Банан», який розташований на вулиці Мельника, 8-б. Продуктовий заклад торгівлі доволі популярний серед мешканців мікрорайону.

"Пан Банан". Фото з Google Maps

Ще одним успішним прикладом може слугувати продуктовий магазин «Капуста», який нещодавно перейменували в «Market24». Він розміщений за адресою вул. Городоцька, 68. Аналогічно, власники магазину провадять офіційну підприємницьку діяльність.

Продуктовий магазин "Капуста". Фото з Google Maps

Ще одним прикладом успішної торгівлі може бути тимчасова споруда на вул. Горбачевського, 22. В магазині можна придбати овочі та фрукти.

МАФ на Горбачевського. Фото Google Maps

Як бачимо, стихійна торгівля на вулиці не єдиний вихід з ситуації. Прикладів, коли люди офіційно здійснюють торгівлю, є багато, однак чому дехто обирає інакший варіант та переховується від поліції невідомо.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ