Такий клуб страхових організацій об’єднав би зусилля страховиків при вирішенні питань відшкодування збитків населенню, сільгоспвиробникам та суб’єктам господарювання у складних ситуаціях, під час масштабних стихійних лих, за страховими зобов’язаннями, активізував роботу страхових компаній з потенційними страхувальниками щодо страхування майна населення, потенційно небезпечних об’єктів та інших суб’єктів діяльності області на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

Під час наради перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків зазначив, що населення Львівщини протягом останніх років зазнало значних майнових втрат через надзвичайні ситуації природного походження. «Допомогу населенню в разі знищення або пошкодження майна у визначених випадках надає держава, а відшкодування збитків здійснюють страхові організації.

До реформування системи економічних відносин в Україні досить ефективним способом захисту інтересів населення виступало страхування, яке надавало всі необхідні гарантії для відновлення майна знищеного або пошкодженого внаслідок різних стихій. Цьому значною мірою сприяла організація державою обов’язкового та добровільного страхування майна громадян, яке забезпечувало страховий захист майнових інтересів населення України не за рахунок бюджетних коштів, а за рахунок страхових фондів страхових компаній», – зазначив М. Янків

1996 року, з ухваленням Закону України «Про страхування», скасовано обов’язкове страхування майна (будівель та тварин), що належить громадянам.

Під час наради, представники страхових організацій обмінялись досвідом та надали пропозиції щодо покращання роботи за цим напрямком.

Позитивний досвід роботи з цього виду страхування має НАСК «ОРАНТА», а саме: наявність широкої мережі страхових відділень на території області, роботи страхових агентів з населенням на місцях, виплати постраждалим від стихійного лиха сім’ям коштів готівкою, безпосередньо в населених пунктах постраждалих територій.

Представники страхових компаній під час наради озвучили пропозицію внести зміни до Закону України «Про страхування» стосовно введення обов’язкового страхування житлового фонду населення. Учасники наради зазначили, що співпраця всіх страховиків повинна бути цивілізованою, на основі здорової конкуренції.

За результатами наради прийняті виважені рішення щодо співпраці страхових організацій та державної місцевої влади, органів місцевого самоврядування з метою посилення роз’яснювальної роботи серед населення про необхідність страхування власного майна та проведення страхування.

ІА "Вголос": НОВИНИ