П'ятниця - це найскорботніший день передпасхального тижня, адже саме в п'ятницю Ісуса було осміяно, віддано мукам та розіп'ято на горі Голгофа.

Історія дня

Ранок п’ятниці розпочався загибеллю Юди. Дізнавшись, що Вчитель його засуджений на смерть, Юда схаменувся. З великим страхом він прибіг до первосвящеників та повернув 30 срібняків, після чого у відчаї він удавився.

Первосвященики побоялися використовувати 30 срібняків Юди на нужди храму і купили на них землю для поховання безхатченків. Ця земля і досі зветься “Земля крові”. 

У п'ятницю розіп'яли Ісуса Христа. У той час розп'яття на хресті було найганебнішою стратою. Такою смертю страчували: розбійників, убивць, бунтівників і злочинних рабів. 

Коли  розпинали Ісуса, Він молився за Своїх мучителів, говорячи: «Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять».

Поряд стояли Матір Його, апостол Іван, Марія Магдалина і ще декілька жінок, які вшановували Ісуса. Ісус Христос, побачивши Матір Свою і Івана, якого особливо любив, сказав: «Жінко, ось син Твій». Потім говорив Івану: «Ось мати твоя».

Як каже свідчення, під час страждань Спасителя на Голгофі сталося знамення - сонце затьмарилося і настала темрява всією землею, і тривала до самої смерті Спасителя.

У Страсну п'ятницю кожен вірянин має відвідати храм. Зранку там виносять Плащаницю і тричі обходять з нею церкву. Опісля її виставляють посеред храму в прикрашений квітами Божий гріб.

Плащаниця – це символічне полотно, у яке після смерті на Голгофі був загорнутий Ісус Христос. Згідно з християнським писанням, після Воскресіння на полотні залишився відбиток образу Ісуса.

Відомою на увесь світ є Туринська Плащаниця – святе полотно нібито з образом Христа. Утім, історики та вчені не довели автентичність цієї речі.

В українських церквах у Страсну п'ятницю замовкають дзвони, а подекуди на дзвіниці чіпляють грубу дерев'яну дошку, і хлопчаки дерев'яними молотками «виклепують» по цій дошці аж до настання Великодня.

Що дозволено та заборонено у Страсну п’ятницю

У цей день не дозволяється шити, прати, різати, прибирати, копати землю, саджати, готувати їжу та навіть купатись.

Не можна святкувати: співати, веселитись, танцювати.

Попри всі заборони на готування, все ж дозволяється випікати паски – один з найголовніших атрибутів Великодня.

У цей день у Церквах не буде проводитись Літургія. Проте вечірнє богослужіння є дуже важливим, адже в такий спосіб можна подякувати Ісусу Христу за його велику жертву заради людства. Також існує традиція купити в церкві 12 свічок та розставити їх по всьому дому, щоб вони всі догоріли. За народними повір’ями вважалось, що це може принести добробут.

У народі вірили, що якщо в Страсну п’ятницю допомогти нужденним, то такий добрий вчинок обов’язково відгукнеться добром в майбутньому.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ