Про це у Фейсбук повідомляє актор Геннадій Попенко.

Історичну драму про українського поета, який помер у радянській в'язниці, знімають із травня цього року. Серед епізодів картини мало бути судове засідання проти Василя Стуса. Його захисником виступав призначений державою адвокат Віктор Медведчук, кум теперішнього президента Росії Володимира Путіна.

За словами Попенка, автори стрічки проводили кастинг на роль Медведчука, але зараз такого персонажа у фільмі немає.

«Спробую по суті, так, щоб без зайвих емоцій.
Проходячи кастинг на фільм «Стус», я читав сценарій до фільма. У ньому БУЛА сцена останнього суду над Стусом. Саме того суду, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову «провину». Хід справжнього адвоката-захисника. А потім було останнє заслання Василя Стуса із якого він не повернуся. Український класик помер у радянському таборі лише за 6 років до здобуття Україною незалежності.

Запитав про це у акторів, що грають у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Її прибрали зі знімального графіка нікого не попередивши. Навіть такого персонажа, як Медведчук, у фільмі вже немає. Проте кастинг на нього був, актора було знайдено і він готувався до зйомок. 
Зі слів учасників знімального процесу «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом.

«Кіно - це плівок у вічність» (Ф.Раневська). Він боїться, що його запам'ятають помічником катів, а не Мінським переговорником.

Справа давніх років - це одне. Але зовсім інше - намагання повернути ці роки з її цензурою і дзвінками «зверху». Проковтнеться? Хіба можна мовчати, коли таке відбувається?», - йдеться у дописі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ