Про це повідомляє сепаратистське видання ДАН з посиланням на доктора філологічних наук, професора, завкафедрою російської мови ДонНУ, виконавця проекту В'ячеслава Теркулова.

«Сьогодні ми починаємо розробку довгострокової теми «Донецький регіолект». В рамках роботи ми плануємо зібрати корпус російських текстів для наукових досліджень, потім проведемо етимологічний, лексичний і граматичний аналіз зібраного матеріалу», – зазначив Теркулов.

За його словами, завдання зі збору об'єктів для досліджень покладається в основному на студентів. Вони спілкуватимуться з людьми різних вікових категорій до 20 років, 20-40, 40-60 років і старше. Це необхідно для порівняння динаміки розвитку донбаського говірки.

«Потім ми хочемо скласти словник донецького регіолекта. Не секрет, що у нас є величезна кількість слів, які незрозумілі жителям інших територій, зокрема «тремпель», «тормозок». Нас також цікавлять неофіційні міські найменування, наприклад, Щетиніна – Щітка, Південний вокзал – Яма», – підкреслив професор.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ