Акція під назвою «Студенти проти свавілля» відбудеться у вівторок, 27 червня, о 10:00 на площі біля університету, про це організатори розповіли кореспонденту «Вголосу».

За їхніми словами, 20-го червня студентській спільноті університету імені Івана Франка стало відомо, що своїм таємним голосуванням вчена рада філологічного факультету звільнила з викладацької посади Богдана Пастуха, відомого у Львові літературознавця, фахового викладача і члена ініціативної групи, яка виникла після Майдану 2013-2014 для боротьби з плагіатом і корупцією в університеті.

«Це стало шоком не лише для студентів, але й для всієї наукової спільноти. Хвиля обурення у мережі піднялася моментально, не вщухає й досі. Разом з тим, ми дуже добре розуміємо: писати про свій протест недостатньо. Ми хочемо, ми готові говорити про це відкрито, – зазначає студентка філологічного факультету Ірина Юрковська. – Нас, насправді, небагато – більшість студентів бояться, якими ж будуть наслідки. І, знаєте, оцей совковий страх, оця байдужість – це огидно. Нас, студентів, підтримують небайдужі викладачі і аспіранти. Є спільна проблема – дракон оцієї старої системи, якого треба перемогти, нехай це навіть коштуватиме нам значних зусиль. Студенти готові протестувати – і це чудово» .

«Наш перший крок - чітко заманіфестувати позицію незгодних: на віче буде доступ до мікрофона (рупора) - виступлять і небайдужі викладачі, і студенти. Ми наголошуємо на тому, що студенти мають право голосу в ухваленні таких рішень, і забирати від них викладачів у такий спосіб ми не дозволимо. Квазідемократичні структури студентського самоврядування, до яких підбирають лояльних до адміністративної верхівки людей - велика ілюзія голосу тих, хто вчиться. Роботу викладачів також оцінюють і студенти. Якщо до нас приєднаються представники інших факультетів чи вишів, і захочуть провести очищення своїх закладів - будемо раді. Кінцева мета - здоровий університет, вільний від кулуарно-підлабузницької філософії існування» -  зазначає один із організаторів акції Назар Данчишин.

Студенти запрошують приєднатися до акції усіх небайдужих до реформування освітньої сфери.

До слова, 27 червня о 18:00 у Домі Франка відбудеться розмова на тему «Гідність автора, гідність тексту». Лектор - Богдан Пастух.

ІА "Вголос": НОВИНИ