Про випробування приладу науковці розповіли в статті в журналі Journal of Neurointerventional Surgery, передає EurekAlert!

Учені відзначили разючу різницю в точності в порівнянні зі стандартними медичними процедурами - колишні методики дозволяли визначити потенційну хворобу з точністю від 40 до 89%.

«Козирок»  розробники протестували на 248 учасниках, 41 з яких постраждали від гострого інсульту, 128 мали менш виражені симптоми, а 79 були здорові. Виявити пацієнтів з інсультом вдалося в 93% випадків, відрізнити здорових від хворих - в 92% випадків.

Як відзначили розробники, пристрій за допомогою радіохвиль перевіряє рух рідин в мозку. При інсульті це дозволяє виявити зміни в прохідності судин. Чим сильніше виражені зміни, тим серйозніші пошкодження мозку пацієнта.

При виявленні інсульту пацієнтові протягом 24 годин проводиться операція, але кожну годину після інсульту ймовірність її успішного результату знижується на 20%, пояснюють дослідники. Тому необхідно виявити інсульт якомога швидше.

На їхню думку, «козирок» може змінити систему розподілу пацієнтів по клініках, так як в разі інсульту персонал може швидше і точніше визначити хворобу і вчасно почати робити потрібні процедури.

«Трансфер між лікарнями займає багато часу, - зазначив один з розробників пристрою Реймонд Тернер. - Якщо ми зможемо надати інформацію персоналу швидше, це може змінити процес лікування інсульту і врятувати багато життів».

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ