Про це розказав в Ризі Укрінформу директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев.

«Нещодавно ми створили електронну систему, мета якої допомагати українцям, які виїхали за кордон – ДРУГ (добровільна реєстрація українських громадян). Люди перед поїздкою залишають в ній свої контакти. І у випадку якоїсь надзвичайної ситуації ми маємо контакти громадян, завдяки чому ми зможемо ефективніше надавати їм допомогу. Створюючи цю систему ми брали за взірець кращі світові зразки. Поки що в системі зареєструвалися до 2 тисяч українців. Це число постійно зростає. Але ще багато хто про ДРУГ просто неї не знає. Тому я закликаю медіа розповсюджувати інформацію про неї», – сказав Погорельцев.

Він також пояснив, що ця система більше орієнтована на регіони підвищеного ризику, але не тільки. «Тільки останнім часом МЗС проводило евакуацію українців з Сирії, Лівії, Непалу. Не так давно повертали наших людей також з Афганістану. Але природні лиха (землетрус, повінь, тощо) чи терористичний акт можуть статися будь-де. Крім того, не обов’язково йдеться про стихійне лихо – людина може потрапити в якусь іншу складну ситуацію. ДРУГ оперативно надасть інформацію, що сталося, інструкції, що треба робити далі та необхідні контакти, місця збору», – зазначив Погорельцев.

Він також підкреслив, що реєстрація суто добровільна. Але якщо ті, хто виїжджають за кордон, бажають підвищити рівень свої безпеки, то краще скористатися цією системою.

ІА "Вголос": НОВИНИ