У Нацбанку переконують, що монетизація субсидій на оплату комуналки суттєво не вплине на рівень інфляції.

Таку заяву зробив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб, передає «Сегодня».

«Що стосується експерименту з субсидіями: якщо оперувати наявною станом на зараз інформацією, сума монетизації складе близько 6 млрд грн на місяць, а експеримент триватиме два місяці. При таких параметрах надання субсидій готівкою виглядає несуттєвим чинником», — сказав Сологуб.

За його словами, ті 12 млрд грн, які виплатять під час монетизації, становлять лише 3 % приватного споживання за цей період.

«Теоретично, ці кошти не повинні йти на споживчий ринок, а повинні бути спрямовані на оплату комунальних послуг. Але навіть якщо якась сума і піде на споживання, ефект не буде суттєвим», — прогнозує Сологуб.

Як писав «Вголос», з 1 січня 2019 року в Україні запрацював перший етап монетизації субсидій. «Живі» гроші отримуватимуть ті, хто вперше оформляє допомогу на оплату комунальних послуг.

Перехід на монетизацію субсидій передбачає ще два етапи.

Субсидіювання “живими” грошами, на думку міністра Реви, має стимулювати українців до впровадження енергоощадних технологій.

Водночас у «Нафтогазі» попередили, що у разі затримки виплат від держави субсидіантам доведеться оплатити повний рахунок за надану послугу самостійно.

ІА "Вголос": НОВИНИ