Один із обвинувачених у справі, заступник Голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода», керівник націоналістичної фракції в Київраді Юрій Сиротюк зазначив, що неявка у суд жодного з потерпілих може свідчити про їхню неготовність підтвердити раніше під копірку написані свідчення про завдання їм якоїсь шкоди. Це спричинене тим, що термін їхньої служби в Нацгвардії міг завершитися, а тому вони вже не підпорядковуються наказам міліційного керівництва, як це було на момент дачі показів.

«Головною причиною перенесення розгляду справи стало те, що жоден із так званих потерпілих, через яких відбувається це шоу, не з’явилися на сьогоднішнє засідання. Вони взагалі не приходять на суди. А Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає розгляду процесу без участі потерпілих, бо таке рішення буде скасовано в будь-якому апеляційному суді. І тому, з одного боку, влада пришвидшує цей процес, бо хоче якомога швидше оголосити рішення у цій справі, аби залякати суспільство, покаравши його найактивнішу частину. А з іншого – вона не може організувати нормальний судовий процес. Бо сьогодні ніхто навіть не знає, де вони, ті колишні «беркутівці», «ввшники», нацгвардійці, які півтора роки тому під копірку писали, що вони потерпілі. Не відомо: вони досі служать у Національній гвардії чи роз’їхалися по домівках.

Справа захисників Конституції не має жодної судової перспективи. Вона є виключно політичною й лише поглиблює політичну кризу в державі. Насправді її слід направити на дорозслідування і знайти усіх так званих потерпілих. Адже не відомо, чи є хоча б одна людина, яка нині скаже, що вона є потерпілою. Ми бачимо, що по інших судових справах, які мають політичне підґрунтя, потерпілі в підсумку відмовляються від своїх свідчень. Тому ми можемо зіштовхнутися із ситуацією, що в цій справі взагалі жодного потерпілого немає. Бо на першому етапі нас усіх звинувачували у вбивствах, у киданні гранати. А тепер ці обвинувачення забрано і нам інкримінують завдання легких та середньої тяжкости ушкоджень, але ми не бачили на судах жодного потерпілого, який би це підтвердив», – заявив Юрій Сиротюк.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ