Суд Стамбула відхилив позов неканонічної Турецької православної церкви, в якому йшлося про неправомочність дій Константинопольського Патріархату щодо надання автокефалії ПЦУ.

Про це інформує Credo.Press. з посиланням на прес-секретаря ТПЦ Севгі Еренерол.

На думку Еренерол, автокефалія ПЦУ утискає інтереси РПЦ МП, оскільки означає невизнання Вселенським Патріархатом України як частини «канонічної території» Московського Патріархату.

Так, у жовтні 2018 року Еренерол заявила, що ТПЦ подала позов до суду на Константинопольський Патріархат і особисто Патріарха Варфоломія на тлі рішення розпочати процес надання автокефалії Церкві України.

Позивачі стверджували, що у Вселенського Патріарха немає повноважень відправляти своїх екзархів в Україну і давати автокефалію її Церкві, оскільки його статус, згідно з Лозаннським мирним договором 1923 року, обмежується «відправленням богослужінь» для греків, які проживають у Туреччині. На думку представників ТПЦ, Варфоломій перевищив свої повноваження і втрутився у внутрішні справи двох країн та відносини між ними.

«На жаль, суд стамбульського району Чаглаян відхилив наш позов під приводом того, що йдеться про релігійну свободу. Зараз ми збираємося винести це питання в мін'юст Туреччини, подивимося, що скажуть там», - прокоментувала відмову Еренерол.

Як писав «Вголос», Вселенський патріарх Варфоломій раніше заявив, що Крим потрібно повернути Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ