Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Очільник Юридичної служби ВО «Свобода» Олег Бондарчук зазначив, що заява про відвід судді обґрунтована, оскільки суд так і не спромігся забезпечити нормальні умови роботи.

«Ми вчергове переконалися, що суддя нездатний забезпечити нормальні умови роботи адвокатам. Він не здатний знайти нормальну залу та перенести засідання в инше приміщення. Прокурори сидять за окремим столом у комфортних умовах, а захист – із паперами на колінах, один в одного на головах. Суд зобов’язаний забезпечити нормальні, рівні умови для роботи усіх сторін процесу. Тож вважаю, що відвід судді обґрунтований», – наголосив Олег Бондарчук.

Ігор Швайка зауважив, що сторона захисту має набагато гірші робочі умови для подання документів, доказів, клопотань, ніж сторона обвинувачення.

«Кримінальний процес повинен забезпечувати рівноправність – сторони мають бути забезпечені однаково. У цій справі на суд не з’являються потерпілі, яких майже 70 осіб, є 15 обвинувачуваних та 25 адвокатів – це уже 110 осіб. Додамо ще близьких родичів, законних представників, представників цивільного позивача сторін. Зал має бути розрахований щонайменше на 150 осіб. Також не забуваймо про ЗМІ, які мають бути забезпечені нормальними умовами для роботи. Зал, у якому проходять засідання, не розрахований на таку кількість осіб, а це означає, що суд не забезпечує умови рівности сторін у процесі та гласність», – сказав Ігор Швайка.

Зауважимо, що врешті суддя призначив продовження засідання на 17 листопада, коли буде відоме рішення щодо його відводу. З цього приводу заступник лідера «Свободи» Андрій Мохник підкреслив, що цю дату вибрано невипадково, а з метою розсіяти людей, які виступають на захист активістів та української державности.

«Цього дня Конституційний Суд розглядатиме ініційоване народними депутатами від ВО «Свобода» подання щодо відповідности Конституції України так званого закону Ківалова-Колісніченка. Призначення продовження засідання у справі захисників Конституції на цей день – невипадкове. Влада намагається розсіяти активістів, які виступають на захист захисників Конституції та державної мови. Але їхні нездалі потуги лише збільшують наші сили», – наголосив Андрій Мохник.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ