Галицький районний суд міста Львова відмовив у задоволенні позову мовознавиці Ірини Фаріон до Національного університету «Львівська політехніка» про поновлення її на посаді професорки кафедри української мови.

Про це йдеться у судовому реєстрі.

У своєму позові Фаріон зазначала, що її звільнення є незаконним.

Вона також вважає, що рівень її компетенції, професійні навички, робота на посаді викладача університету, а також наукові праці та законотворча діяльність на виборних посадах свідчать про те, що вона послідовно дотримується принципів запровадження державної мови у всіх сферах життєдіяльності країни.

Ірина Фаріон просила стягнути середній заробіток за весь період вимушеного прогулу, а також компенсувати всі понесені нею під час розгляду справи судові витрати.

Під час розгляду справи суддя Віталій Стрельбицький встановив, що накази ректора Львівської політехніки про звільнення Ірини Фаріон відповідають чинному законодавству.

Також суд погодився з тим, що підставою для звільнення Ірини Фаріон було вчинення нею «аморального проступку». Йдеться про її публічні висловлювання про російськомовних військових ЗСУ, сказані у програмі «Рандеву» з журналісткою Яніною Соколовою.

У результаті суд відмовив у позові Ірини Фаріон. На це рішення ще може бути подана апеляція.

Мовознавиця вже відреагувала на рішення суду. Вона зазначила, що точно подаватиме апеляцію на «замовну політичну публіцистику, що є повною дискваліфікацією львівського судді».

«Те, що написав цей суддя, не має нічого спільного з правовим обгрунтуванням. Це замовна політична публіцистика, що є повною дискваліфікацією львівського судді. Цього слід було очікувати. Апеляція буде», - написала вона у своєму Telegram-каналі.

ІА "Вголос": НОВИНИ