Суд відмовився визнати протиправним та скасував рішення Київради від 28.02.2019 року № 180/6836 «Про надання статусу скверу земельній ділянці, розташованій на вул. Героїв Дніпра між будинками №№ 38-е та 38-г в Оболонському районі м. Києва». Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 25 червня, пишуть Наші гроші. 

У 2005 році Київрада передала ТОВ «Вілета» в оренду на 10 років ділянку площею 0,27 га на вул. Героїв Дніпра (між будинками 38-е та 38-г) для будівництва житлового будинку. За договором, фірма повинна була завершити забудову ділянки не пізніше, ніж через три роки, тобто до 2008 року.

У 2016 році «Вілета» через суд поновила оренду ділянки ще на 10 років. Однак, у лютому 2019 року Київрада прийняла рішення, яким розірвала договір оренди і надала ділянці статус скверу. Підставою цього стало те, що ділянка для забудови понад трьох років не використана, будівництво житлового будинку не проведено, а також наявний громадський спротив щодо забудови ділянки.

«Вілета» звернулася до суду, вимагаючи скасувати рішення Київради. З’ясувавши усі обставини і дослідивши усі докази, суд у задоволенні позову фірмі відмовив.

Суд дійшов висновку про порушення ТОВ «Вілета» умов договору щодо строку забудови ділянки, що і стало підставою для розірвання оренди. Суд вказує, що Київрада діяла у межах своїх повноважень, і підстав для скасування її рішення немає.

Одним із аргументів суду стало, зокрема, те, що потенційне будівництво викликало спротив мешканців прилеглих житлових будинків. Суд відзначив, що на сьогодні ще не затверджений Детальний план території в межах вулиці Північна, проспекту Оболонського, вулиці Прирічна, проспектів Героїв Сталінграду, Маршала Малиновського, куди входить ділянка. Щодо цього ДПТ в період 05.01.2018-05.02.2019 проводились громадські слухання, на яких мешканці району висловились категорично проти забудови на вказаній ділянці. Суд відзначив, що не отримав доказів на підтвердження того, що станом на час прийняття рішення Київради ТОВ «Вілета» врахувало інтереси мешканців прилеглих будинків з метою отримання відповідної документації на будівництво об’єкта на спірній ділянці.

На ділянці на вул. Героїв Дніпра між будинками №№ 38-е та 38-г планувалося будівництво 16-поверхового житлового будинку з підземним паркінгом. Місцеві мешканців стверджують, що будинок збиралися звести фактично на прибудинкових територіях, за утримання яких жителі будинків на вулиці Героїв Дніпра, 38-е, 38-г і 38-д щомісяця сплачують кошти.

Власником ТОВ «Вілета» є киянка Оксана Бабіч, керівником – Елеонора Добровольська.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ